RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Закон про медичне забезпечення ЗСУ може знищити вітчизняних виробників тактичної медицини – експерт

Міноборони отримало повноваження визначати та затверджувати перелік, вимоги та стандарти якості медичних виробів тактичної медицини на основі стандартів, затверджених окремими країнами-членами НАТО, що може завдати нищівного удару по цілій галузі вітчизняних виробників, а саме по підприємствам – виробникам засобів тактичної медицини.

Про це повідомляє Ігор Жданов, голова Комітету з тактичної медицини Федерації роботодавців України.

"Якихось чітко визначених єдиних стандартів НАТО просто не існує в природі. Дійсно, є окремі рекомендації, переважно громадських організацій із використання переліку засобів тактичної медицини. Той же стандарт комплектування армійських аптечок ТССС/TC3 включає чітко визначений перелік засобів тактичної медицини конкретних торгових марок, зокрема: турнікет Combat Application Tourniquet (CAT) Gen7, гемостатичний засіб Combat Gauze (CG) Z-Fоld тощо. Тим самим ми поставимо усю вітчизняну галузь виробництва засобів тактичної медицини на грань виживання", - зазначає Жданов.

За його словами, в оборонному відомстві, прикриваючись впровадженням стандартів НАТО, можуть готуватися до закупівлі конкретного засобу тактичної медицини відомого іноземного виробника.

"Оборонне відомство отримало повноваження на основі подібних вищенаведеному стандарту напряму визначати, які конкретні вироби такмеду будуть в аптечках, а які ні. Це беззаперечно грає на руку окремим іноземним виробникам, а отже створює неконкурентні умови для вітчизняних компанії. Адже Міноборони зараз може цілком законно відмовитися від співпраці з українськими виробниками тактичної медицини та зосередитися на закупівлі виключно імпортних, набагато дорожчих продуктів… Бездумне копіювання подібних стандартів (рекомендацій) Міністерством оборони (та й ще і з корупційним присмаком) поставить галузь тактичної медицини на грань виживання, негативно відобразиться на її роботі, зменшить кількість робочих місць та податків, які надійдуть до державного бюджету України", - зазначає Жданов.

За словами експерта, проблема полягає в тому, що неможливо у таких чутливих питаннях покладатися лише на поставки союзників, важливо розвивати власне виробництво якісних засобів тактичної медицини.

"Українська якісна продукція тактичної медицини довела свою ефективність використання у фронтових умовах. Зараз належним чином сертифіковані вітчизняні вироби тактичної медицини застосовується у Силах оборони для надання першої допомоги на полі бою. Разом з тим, абсолютно неприйнятним для вітчизняного такмеду є гіпотетичне повторення сьогоднішньої ситуації із поставками американської зброї та військової техніки, коли вони виявилися заблокованими внаслідок передвиборчої боротьби у США", - підсумовує Жданов.