RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Тюрма і драконівські штрафи для ухилянтів: чи зможе Рада ухвалити скандальний законопроєкт

Проект закону №10379, який передбачає драконівські штрафи для ухилянтів від мобілізації, в існуючому вигляді не має жодних шансів для ухвалення.

Таку думку висловили народні депутати України Андрій Осадчук та Михайло Цимбалюк в ефірі телемарафону.

Читайте також: Мобілізувати треба з 18 років: чи піде влада на цей крок

"Опускаючи всі деталі, скажу, що цей законопроект не те що близький до "нуля", щоб його ухвалили, але його у такому вигляді ніхто ухвалювати не буде. Бо наразі є абсолютно категорично негативні висновки всіх задіяних установ, починаючи від експертного управління Верховної Ради, закінчуючи Національною поліцією і СБУ. Воно написано, скажімо так, дуже погано, як по формі, так і по суті",- зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Він не виключає, що законопроект "будуть намагатись протягувати як ідею", проте він гарантовно буде переписуватися.

Осадчук зауважив, що відповідальність за неявку в ТЦК і зараз існує, базові штрафи треба піднімати, але одними покараннями не вирішити питання якості призову.

"Зараз мова про те, що є тисячі постанов про притягнення до адміністративної відповідальності, які не можуть бути реалізовані. Не можуть знайти цих ухилянтів, тому що у нас належним чином не працює реєстр. Так само ми розуміємо, що проблема з мобілізацією не тільки в потенційних мобілізованих, але й в якості саме роботи ТЦК, в якості роботи військово-лікарських комісій", - зазначив він.

Перший заступник голови Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк погодився з думкою колеги та зазначив, що та версія законопроекту, яка озвучувалась та обговорювалась в Комітеті з питань правоохоронної діяльності, "не має перспективи навіть потрапляння в сесійну залу, не кажучи про набрання 226 голосів".

"Потрібно буде вести професійну дискусію, що удосконалювати і яка відповідальність має бути. Зрештою, вона й на сьогодні існує в адміністративному і кримінальному судочинстві. Але те, що пропонується на сьогодні, воно не витримує жодної критики і не є обгрунтованим. Дискусія така триває і вона може знову вилитись в якусь вже іншу, більш м’яку форму законодавчої ініціативи", - зазначив Цимбалюк.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про електронний кабінет військовозобов'язаного і е-повістки.

  • Вас також може зацікавити:

Кому з обмежено придатних не треба за новим законом повторно проходити ВЛК

Мобілізація 25-річних почалась: кому чекати повістку і кого не призовуть

Що буде з обмежено придатними - існує два варіанти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.