RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Мобілізація по-новому: військовозобов’язаним дали час прийти в ТЦК, інакше – штраф

Після прийняття нового закону про мобілізацію у термін в 60 днів всі чоловіки, яких визнано військовозобов'язаними, зобов'язані прийти в ТЦК і СП, щоб оновити свої дані. У випадку неявки до ТЦК ухилянта можуть обмежити у правах, або оштрафувати.

Про це розповів адвокат юридичної компанії Riyako & Partners Микола Максимов.

Читайте також: Демобілізації не буде: депутати викинули правку з законопроєкту

"У законі прописані доволі жорсткі вимоги. Згідно з новим документом, щойно ухвалений законопроект юридично набуває чинності, починається відлік 60 днів. За цей термін абсолютно всі чоловіки, яких визнано військовозобов'язаними, зобов'язані прийти в ТЦК і СП, щоб оновити й уточнити свої дані. Ті, хто цього не зробить, автоматично стають ухилянтами", - зазначив він.

На думку адвоката, цілком можливо, що глобально оновлювати дані всіх і кожного не будуть, оскільки військкомати занадто завантажені. Найімовірніше, у ТЦК просто зіставлять ту інформацію, яка в них є, з інформацією з державних реєстрів. І, якщо виявиться, що у військкоматі інформації про цю людину немає, її змусять оновити дані.

Військкомати звертатимуться до поліції з проханням оголосити порушників у розшук. Якщо ж поліція не зможе знайти і доставити в ТЦК ухилянта, то йому військкомат надішле вимогу письмово. За словами Максимова, важлио, що цей документ не обов'язково вручати особисто в руки, якщо адресата листоноша не знайде, то просто зазначить, що вимогу не вдалося вручити. У такому разі людина, яка обіймає керівну посаду в ТЦК, чекає 10 днів і звертається до суду з проханням обмежити права ухилянта. Насамперед це стосується можливості водити машину, але додатково навіть можуть оштрафувати.

Щодо того, чи будуть оголошувати в розшук ухилянтів, то цей механізм, за словами Максимова, працює і зараз.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Раді вирішили долю ухилянтів за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

У Раді хочуть перекрити "лазівку для ухилянтів" в законопроєкті про мобілізацію: з’явилися деталі

Мобілізація 25-річних почалась: кому чекати повістку і кого не призовуть

В Раді зробили перший крок щодо мобілізації ув’язнених: визначено умови

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.