RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Операція тривала 7 годин: неймовірна історія порятунку у Львові ірландської дівчинки

Львівські лікарі урятували життя дівчинки, яка приїхала лікуватися саме до них з Ірландії - вони провели надскладну операцію на мозку, що тривала близько семи годин.

Про це розповіли на Facebook-сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Так, маленька Рейчел народилася третьою дитиною у сім'ї із невеликого містечка у Північній Ірландії. Коли дівчинці виповнилося півтора року, батьки помітили, що вона відстає у розвитку. Вони також зауважили незначні посмикування тіла у крихітки. Через кілька місяців дитина пережила свій перший важкий судомний напад. Лікарі поставили діагноз епілепсію з епілептичними спазмами, що є видом судом, при якому виникають розряди по всьому головному мозку. Крім того, була виявлена фокально-кортикальна дисплазія - погано розвинені звивини мозку, які стимулювали судоми.

З кожним місяцем напади у Рейчел ставали сильнішими та частішими. Попри те, що протисудомна терапія зменшила їх кількість, вони регулярно відбувалися та гальмували розвиток дитини. У пошуках допомоги батьки звернулися до відомого американського нейрохірурга Люка Томича. Він пояснив, що хірургічним шляхом можна зменшити кількість нападів на 80-90%. Також він порадив ірландській родині звернутися за допомогою до команди українських фахівців під керівництвом досвідченого нейрохірурга Дитячої Лікарні Святого Миколая, Михайла Ловги.

Читайте також: Львівські медики вперше провели операцію на серці за допомогою робота: фото

Так, сім'я здолала тисячі кілометрів вирішивши довірити найдорожче українським лікарям, навіть попри загрозу ракетних обстрілів. Тим часом у лікарні наголосили, що в медзакладі рятують дітей з різних куточків України, а от з-за кордону – вперше.

Дівчинці провели повне обстеження для визначення максимально точного розташування вогнища епілептогенної активності. І виявили зону, яка збігалася із зоною мальформації, тобто патології кори головного мозку. Надважливо було обрати найбезпечніший варіант доступу до ураженої ділянки мозку.

“Ми вибрали цікавий - комбінований доступ. Поетапно відкрили порожнину черепа, знайшли змінену зону, відділили її і поетапно від’єднали. А потім - видалили повністю. Вкрай важливо було бути максимально далеко від ділянки, яка відповідає за рухи кінцівками. А фокальна кортикальна дисплазія, тобто ця змінена частина мозку, була дуже близько до тієї зони. Саме тому ми працювали спільно з нейрофізіологами, використовуючи надсучасні технології - інтеропераційний моніторинг та "навігаційну систему", які допомагають нам уникнути пошкоджень здорових ділянок мозку”, - розповів Михайло Ловга, лікар-нейрохірург.

Українські лікарі протягом семи годин оперували маленьку пацієнтку, втручання було успішним. За якийсь час стало відомо, що судоми повністю зникли й дитина буде розвиватися згідно з нормами.

Раніше ми писали, що вперше в Україні 6-річній дитині пересадили серце.

  • Вас може зацікавити:

Почали відмовляти всі органи: у Кривому Розі дівчина померла після пластичної операції

Медична евакуація: як постраждалим від війни українцям потрапити на лікування за кордон

Іншого способу врятувати не було: у Львові хірурги пришили дівчині ногу задом наперед, фото