RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Будуть шукати чесних лікарів: як в Раді планують перевірити рішення всіх МСЕК

Новий законопроєкт про мобілізацію, котрий вже направили на підпис президента України, передбачає нову норму – повторну перевірку рішень медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), що стосуються встановлення чоловікам інвалідності ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року. В Раді пояснили, як може виглядати повторна перевірка такого рішення.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: "Будьте послідовними": адвокат пояснила, чому слід поміняти склад МСЕК і ВЛК

Варто зауважити, що склад МСЕК є незмінним. Тому складно уявити, як комісія, що лише кілька років тому визначила людині інвалідність, зараз спробує його скасувати, адже тоді такі рішення можуть дискредитувати самих членів комісії.

Тому передбачається наступний вихід із ситуації. Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів "Апострофу":

"Процедуру перевірок я бачу наступною – вищестоящі комісії перевіряють нижчестоящі. Умовно кажучи – обласні перевіряють районні. Перевіряються документи, якщо з'являються якісь підозри, тоді залучаються працівники правоохоронних органів. Все це має бути прописано у відповідних постановах Кабміну".

Він додав, що вже зараз проводяться перевірки роботи МСЕК та ВЛК із залученням поліцейських та співробітників ДБР:

"Але хочу наголосити, що вже зараз, у ході виконання рішення РНБО від 30 серпня 2023 року, проводяться перевірки роботи МСЕК та ВЛК із залученням поліцейських та співробітників ДБР – у рамках розслідувань про незаконне збагачення посадових осіб низки ТЦК".

Він вважає, що загальну ситуацію можна поліпшити, враховуючи варіант, що деякі вищестоящі МСЕК також можуть бути корумповані "... не гірше за своїх колег".

Керівник Київської міської клінічної лікарні №10, колишній військовий хірург Данило Михайлов вважає, що для того, щоб ця система працювала злагоджено, варто сформувати нові комісії з авторитетними лікарями у складі:

"Щоб схема нормально запрацювала, необхідні нові комісії, до складу яких входили б відомі лікарі, які мають авторитет у медичному середовищі, та дорожать своєю репутацією, а також фахівці з відділів охорони здоров'я. Вони б змогли ухвалити рішення - кому є сенс переглядати раніше прийняте рішення, а кому ні".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

  • Вас також може зацікавити:

Сотні тисяч чоловіків підуть по другому колу: що чекає "липових" інвалідів

Куплений статус відберуть: як влада планує "вилікувати" інвалідів

Знову на ВЛК? У Раді розповіли, що буде з обмежено придатними

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.