RU  UA

Багато військовозобов'язаних можуть виявитись "порушниками": у чому колізія з ТЦК

З вимогою у новому законі про мобілізацію щодо оновлення особистих даних у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) виникла правова колізія. Згідно з нею, багато громадян призовного віку можуть виявитися "порушниками".

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла адвокат, медійний експерт з правових питань Анжела Василевська.

Читайте також: Зеленський підписав мобілізаційний закон: всі подробиці про нові правила

Так, закон передбачає, що в громадян є 60 днів, для того, щоб оновити особисті дані у ТЦК, однак незрозуміло, з якого часу починати відлік.

"Тут виникла правова колізія, оскільки в законі зазначено, що 60 днів відраховуються з моменту підписання президентом указу про введення воєнного стану. Указ було підписано з початку відкритого вторгнення РФ у 2022 році і після воєнний стан постійно продовжувався", - зауважила вона.

З огляду на це, якщо рахувати з початку повномасштабної війни, то вже багато військовозобов'язаних можуть виявитися "порушниками", наголошує юристка.

"Або ж 60 днів слід відраховувати з моменту набуття чинності цього нового закону щодо мобілізації, що відбудеться 18 травня. Точної відповіді на це питання немає, саме тому я говорю, що виникла колізія", - пояснює вона.

Загалом закон передбачає, що громадянин може оновити дані, особисто з'явившись у ТЦК, через ЦНАП, а також в електронному кабінеті, якого поки що немає.

"Якщо ви особисто з'являєтесь в ТЦК і ви проходили ВЛК п'ять і більше років тому, ТЦК має право відправити вас на медкомісію і у разі визнання вас придатним - вас можуть мобілізувати, тому що це потреба держави", - додала Анжела Василевська.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, в яких випадках в українців заберуть авто на фронт.

  • Вас також може зацікавити:

Демобілізації не буде: в Раді пішли на поступки головнокомандувачу ЗСУ

Хто з військових зможе звільнитися з армії за новим законом про мобілізацію: повний перелік підстав

У Раді вирішили долю ухилянтів за кордоном: що відомо