RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Стане частим гостем в Україні: звідки взявся африканський пил і чи це небезпечно

Рідкісне природне явище, коли міста накриває пилом із Сахари, стане частим гостем в Україні. Водночас, жовтий дощ - не страшний, адже завдяки цьому відбувається очищення атмосферного повітря.

Про це розповіла метеоролог, кліматолог, фахівець у галузі зміни клімату та довгострокового погодного прогнозування Вазіра Мартазінова в ефірі національного телемарафону.

Читайте також: По Україні пронеслася потужна піщана буря із Сахари: названо масштаби пошкоджень

За її словами, африканський пил, який потрапив в Україну, підпорядковується природній атмосферній циркуляції. Тому потрібно чекати на ще кілька таких випадків протягом літа.

"Пісок, що сиплеться із Сахари і доходить до нас - це, звичайно, рідкісне явище. Але я хочу сказати, що підпорядковується це явище атмосферній циркуляції. Тобто атмосферна циркуляція зараз така, вона нова стала. І те, що з'явилося зараз, я думаю, що нам треба чекати ще не один раз за літній період", - розповіла вона.

Кліматолог пояснила природу такого явища, зазначивши, що справа - в озерах, які перетворилися на дюни. Пил з них за посиленого вітру здатний переноситися далеко на захід, схід. Дістався вже й кордонів України.

"Справа в тому, що озера, які були - вони в принципі вже не працюють, їх немає, але вони вкрилися дюнами. І ось посилення вітру коли відбувається до 20-40 метрів за секунду, то відбувається винесення цього пилу на захід, на схід, на Атлантичний океан. І тепер уже кілька днів доходить і до території України, і не лише до південних районів", - повідомила вона.

При цьому у разі появи жовтого дощу - боятися не потрібно. Завдяки цьому люди не дихають пилом. Таким чином, відбувається очищення атмосферного повітря, додала Вазіра Мартазінова.

Раніше ми розповідали про те, що гігантська хмара пилу з Сахари накрила Європу.

  • Вас також може зацікавити:

Пил з Сахари вже накрив Україну - синоптики попередили про небезпеку

Аномальне тепло і грози: перший тиждень квітня принесе справжню літню спеку

Гігантська хмара пилу з Сахари накрила Європу і йде в Україну, фото