RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Великодній вівторок: заборони і цікаві факти про другий день після свята

В Україні триває Великодній тиждень – одразу після Поливаного понеділка українці мають нагоду відзначити Світлий вівторок. Сьогодні не варто сумувати чи вживати міцний алкоголь, а кожна допомога має йти від щирого серця.

"Апостроф" розкаже про головні традиції та заборони цього дня.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Великодній вівторок – день господаря

У цей час варто демонструвати гостинність, запрошувати родину, друзів та сусідів, щедро ділитися з ними їжею та обмінюватися останніми новинами.

Також була традиція відвідувати поля з озимими культурами, вітаючи їх з Великоднем. Наші предки мали звичай закопувати крашанку на краю поля як символ плодючості землі, після чого влаштовують веселощі.

Упродовж другого та третього дня Великодня дівчата проводять хороводи, співають, танцюють, грають у різні ігри та катаються на гойдалках. Водні забави продовжуються: якщо у понеділок переважно хлопці обливають водою, то у вівторок цю роль беруть на себе дівчата.

Головні заборони дня

В період тижня, що починається із Великодня, у храмах весь час відчинені Царські врата, що дає вірянам нагоду спостерігати за дійством у вівтарі. Це символізує відкритий Гроб Господній, з якого ангел згорнув камінь.

Протягом цього тижня не практикуються земні поклони, а також скасовуються всі пости, включаючи традиційні середові та п'ятничні. Звичні молитви замінюються короткими та радісними службами, що оспівують Воскресіння Христове.

У дні Великодня, зокрема в час Світлої Седмиці, не проводяться вінчання, оскільки усі віряни об'єднані радістю Воскресіння. Біля Царських врат протягом тижня стоїть особливий хліб – артос – як символ цього свята.

Під час Світлої Седмиці не варто сумувати чи сваритися, адже це час радості і єднання. Щодо алкоголю, то, попри завершення Великого посту, рекомендована поміркованість: можна вживати вино, але слід уникати міцніших напоїв, таких як горілка.

Робота в домашніх умовах та по господарству у Великдень та наступний тиждень не заохочується, окрім тих випадків, коли робота запланована за графіком. Важливо також бути щедрим і поділитися з тими, хто цього потребує, варто робити добро із радістю та відкритим серцем.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про головні свята травня в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Дощ зранку - буде дощове літо: головні прикмети Поливаного понеділка після Великодня

Скільки вихідних у травні-2024 і чи буде в українців довгий уїк-енд

Почався Великодній тиждень: чого не можна робити, які народні традиції