RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Провідна неділя у травні: якого числа і що треба нести на кладовище і до церкви

Згідно з церковним календарем в Україні православні віряни східного обряду святкували Великдень 5 травня. Тому, Провідна неділя, яка завжди слідує після цього світлого свята, випадає на 12 травня. Починаючи з понеділка, після Провідної неділі, весь тиждень називають "поминальним".

"Апостроф" розповідає про історію цього дня.

Читайте також: Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

Що означає Фоміна неділя

Згідно з церковними традиціями, на Великдень Господь відпускає душі покійників на землю. Саме тому впродовж всього Світлого Тижня серед вірян існує звичай ставити на підвіконні запалену свічку. Вона допомагає душам знайти шлях додому. Викладають на вікно і кілька крашанок, щоб вдовольнити голод покійних.

В Провідну неділю душі повертають назад на небеса. Тому родичі повинні прийти на кладовище, щоб з ними попрощатися. Здавна навіть існувала народна прикмета, якщо цього дня дощить, це означає, що душа "плаче", адже Бог не відпустив її гріхи.

Що несуть до церкви та на цвинтарі у Провідну неділю

Особливою стравою, яку готують на Провідну неділю або на поминки по родичу, який щойно помер, є коливо. Готується воно як кутя, але додатково поливається цукровим сиропом чи медом. Зверху за допомогою родзинок викладають хрест. В деяких регіонах України коливо називається канун або сито. Ця страва прийшла до нас від дохристиянських часів.

Окрім приготування колива, також печуть паски, фарбують крашанки. В давнину часто готували ті страви, які подобалися покійникам за життя. Всі продукти несли на кладовище, розстеляли там скатертини між могил і ділилися між собою трапезою.

Раніше "Апостроф" публікував календар свят у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Великодній вівторок: заборони і цікаві факти про другий день після свята