RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Чому мак став символом пам’яті жертв війни: історія появи та значення

Червоний мак - символ пам'яті жертв Другої світової війни, з 2014 року став символом Дня примирення та Дня перемоги в Україні. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Чому саме мак став символом пам'яті жертв війни, розповідає "Апостроф".

Читайте також: День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: яка історія свята і чи буде вихідний

У світі червоний мак спочатку був символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом став символізувати вшанування жертв усіх збройних конфліктів.

Цей символ вперше з'явився в 1915 році, коли канадський лікар Джон Мак-Крей написав вірш під назвою "У полі Фландрії". У поезії розповідалося про червоні маки, які зацвіли на військових могилах.

Американська гуманістка Міона Майкл надихнулася віршем і прикрасила квіткою маку свій одяг в ім'я вшанування пам'яті загиблих бійців. А вже у 1920 році Американський легіон затвердив маки як офіційний символ. У 1921 році їх помістили на емблему Королівського Британського легіону.

В Україні стилізоване зображення квітки маку стало головним символом Дня пам’яті та примирення (8 травня) у 2014−2015 роках. Мак пам’яті поєднується з давнім символічним значенням цієї квітки в народній міфології та в художній літературі - зокрема, і з легендами про те, що маки цвітуть там, де пролилася кров українських козаків.

Раніше "Апостроф" публікував календар свят у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями