RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Переважна більшість українців назвали метою ракетних ударів РФ по енергетиці її повне руйнування - соцопитування

Переважна більшість опитаних українців - 74% - переконані, що ракетні удари по українським енергетичним об'єктам є довгостроковою стратегією рф, спрямованою на повне руйнування української енергетики.

Про це йдеться в результатах опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Близько 80% опитаних відповіли, що обізнані щодо здійснення масованих ударів по енергетичним об'єктам з боку РФ. Понад 90% вважають, що наша енергетична інфраструктура витримує такі виклики, а 4% оцінюють ситуацію як дуже критичну.

Для українців є важливим стабільне забезпечення електроенергією, проте дві третини респондентів вказали, що є розуміння і можливість терпіти короткочасні перебої з енергопостачанням. При погіршенні ситуації зі світлом більшість українців планують активно використовувати павербанки або альтернативні джерела енергії, користуватись пунктами незламності або перечекати час без світла в громадських місцях.

Близько 10% опитуваних сказали, що у разі критичної ситуації зі світлом будуть розглядати можливість зміни місця проживання або виїзду за кордон.

Враховуючи останні масовані удари по енергетиці, які завдали шкоди як генеруючим потужностям, так і можливостям передачі та розподілу електроенергії, майже всі опитані українці зазначили, що енергетичну інфраструктуру треба відновлювати і готувати до зими зараз. Понад половина, що треба зосередитись на ремонті найважливіших об'єктів, а решту відновлювати після війни.

70% опитаних вважають, що минулорічне підвищення тарифу дійсно дозволило відновити пошкоджені об'єкти енергоінфраструктури і підготувати їх для опалювального сезону.

Щодо можливого підвищення тарифу на електроенергію понад половина респондентів (55%) зазначили, що з розумінням ставляться до цього з метою забезпечення ремонту зруйнованих об'єктів інфраструктури. 45% опитаних вважають, що тарифи можуть бути підвищені з урахуванням матеріального статку та обсягів споживання домогосподарства, 10% — що тариф варто підвищити всім. Про необхідність підвищення тарифів з урахуванням статку та споживання частіше зазначають мешканці центральних областей, обласних центрів, молодші та заможніші опитані.

На питання про те, як ви ставитесь до того, що тарифи підвищаться, але соціально незахищені верстви населення отримають цільову допомогу від держави, більшість респондентів (67%) погодились з таким варіантом, а 26% відповіли, що всі споживачі мають платити однаково.

Опитування проводилось 6-8 травня 2024 серед 1200 респондентів - населення України від 18 років в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.