RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Україну чекає колапс міжнародних перевезень: що не так з новим законом про мобілізацію

Через недосконалі норми бронювання та набрання чинності закону про мобілізацію, ринок міжнародних автоперевезень може опинитися на межі зупинки.

Про це заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників України Володимир Балін, закликавши створити прозору та зрозумілу системи бронювання для водіїв-міжнародників.

Читайте також: Навіть, якщо є бронь: в Міноборони пояснили, кому треба йти до ТЦК

На його переконання, існуюча система бронювання не враховує специфіку галузі. Зокрема, того факту, що переважна кількість підприємств є малими і середніми, в ній працюють багато ФОПів. У той час як постанова Кабінету міністрів №76 щодо бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану не регулює питання надання броні саме для фізичних осіб підприємців.

Наразі уряд готує новий порядок бронювання. На думку учасників ринку, транспортну галузь також слід розглядати як критично важливу для існування економіки на рівні з агросектором, IT та іншими.

За його інформацією, станом на 6 травня до Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури звернулося 18 компаній, з яких статус критично важливого отримали тільки 5. Наразі, за оцінками учасників ринку автоперевезень, бронь від мобілізації мають десь менше 5% працівників галузі.

"Наразі до нас надходить інформація, що нібито прикордонники на пунктах пропуску вже попереджають водіїв, що з 18 травня без відмітки в облікових документах вони не будуть їх випускати за кордон. На сьогодні таких вказівок немає, але ми всі розуміємо, що з 18 травня у прикордонників з'явиться право вимагати ці документи у будь-якої людини. Ми не чули про те, що держава планує вживати якихось заходів для зупинки з 18 травня міжнародних вантажних і пасажирських перевезень саме на пунктах пропуску і сподіваємося, що такою ця позиція і залишиться", - додав Балін.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили правила бронювання від мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Бронь від мобілізації за гроші: які два варіанти розглядають у Раді

Відбирають телефон, відправляють на ВЛК: нардеп скаржиться на порушення правил призову

Відстрочка від мобілізації для аспірантів: чи залежить вона від форми навчання та спеціальності