RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Ця процедура обов'язкова: як саме мають вручати повістки співробітники ТЦК та поліції

З набуттям чинності нового закону про мобілізацію змінились правила процесу оповіщення військовозобов’язаних, до якого можуть долучатись поліцейські – нормативно-правова база передбачає фото- та відеофіксацію процесу.

Про це в інтерв’ю для "Інтерфакс-Україна" розповів голова Національної поліції України Іван Вигівський.

Читайте також: У Міноборони зізнались, чи надсилатимуть повістки на електронну пошту і в "Резерв+"

На питання, чи обов’язковою буде відеофіксація під час спілкування поліцейських з громадянами, він вказав, що спочатку, перед службою, поліцейським обов’язково проводиться інструктаж: "Це передбачено нормативно-правовою базою діяльності поліції. Звісно, ці алгоритми вже доведені до всього особового складу, та щоденно контролюється їхня реалізація".

Що стосовно спілкування з громадянами – необхідно здійснювати фото- або відеофіксацію перевірки документів. З цього приводу Вигівський наголошує:

"З приводу фіксації спілкування з громадянами, то Законом № 3633-ІХ чітко передбачено, що під час перевірки документів уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації".

Таким чином, фото- та відеофіксація буде обов’язковою.

У тому випадку, якщо поліцейські здійснили протиправні діяння, вони несуть кримінальну, адміністративну, цивільно-правову, матеріальну або дисциплінарну відповідальність залежно від кожного окремого випадку.

Процес інформування поліцейськими відбуватиметься згідно з Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби". Відповідно до нього поліція продовжуватиме виконуватиме раніше визначені обов’язки. Проте до повноважень лише додали те, що окрім адміністративного затримання та доставлення осіб до ТЦК та СП, органи та підрозділи, що входять до системи поліції, мають брати участь у оповіщенні військовозобов’язаних разом з представниками ТЦК та СП.

Відтак поліцейські разом із представниками ТЦК та СП будуть інформувати військовозобов'язаних, проте безпосередньо вручати повістки не будуть – проте мають право показати військові документи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто і де може вручати повістки за новим законом про мобілізацію.

  • Вас також може зацікавити:

Повістки будуть розсилати поштою: як покарають військовозобов’язаних, що проігнорують

Коли поліцейські мають право затримувати військовозобов’язаних: пояснення голови Нацполіції

Що чекає ухилянтів за порушення правил мобілізації: список штрафів

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.