RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Фермери можуть отримати компенсації за розмінування: як подати заявку

Українські фермери можуть отримати компенсацію за розмінування сільськогосподарських угідь – Мінреінтеграції визначило систему подачі заявки на відшкодування.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Експеримент заради перемоги: на Одещині засіяли перші поля бавовни

Відповідно до ухваленого урядом рішення передбачаються компенсації для фермерів, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (із 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року).

А також на цю компенсацію можуть розраховувати фермери, які поки лише планують розпочати розмінування сільськогосподарських територій або на яких працюють як орендарі.

Загалом на компенсації з розмінування земель сільськогосподарського призначення у бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень.

Як це відбуватиметься

Урядовий портал повідомляє, що держава компенсуватиме 80% вартості розмінування. Проте право на отримання відповідної компенсації мають ті сільськогосподарські виробники, сільськогосподарські землі яких знаходяться на деокупованій території та поза зоною бойових дій.

Факт забруднення вибухонебезпечними предметами (ВНП) господарських територій повинні підтвердити представники Центру протимінної діяльності – для цього мають провести нетехнічне обстеження.

Опісля фермери, землі яких такі оператори очистили із 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, мають подати відповідну заявку.

Куди подавати заявку

Для подачі варто заповнити заявку на отримання компенсації та відправити на електронну адресу Центру гуманітарного розмінування: [email protected]. До листа також варто додати копії документів, що підтверджують факт розмінування, зокрема це:

  • договір на надання послуг із розмінування;
  • акт наданих послуг;
  • документ, що підтверджує здійснення розрахунків за надані послуги.

Опісля подачі Центр гуманітарного розмінування перевірить документи та складе список фермерів, які можуть отримати компенсацію. Надалі цей список нададуть на розгляд Комісії при Мінекономіки, яка ухвалить фінальне рішення.

Що робити фермерам, які тільки планують розміновувати

Урядовий портал зауважує, що ті, хто тільки планує розмінування земель, можуть подавати заявки та супровідні документи на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Вартість розмінування визначатиметься на відкритих торгах у системі Prozorro.

Важливо наголосити, що компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену вибухонебезпечними предметами ділянку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українці можуть перереєструвати авто через "Дію".

  • Вас також може зацікавити:

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Не треба буде бігати по інстанціях: коли в Україні можуть створити повну базу земельних ділянок

Урожай до посівної: фермери Київщини виорали з полів сотні гільз – фото