RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

Всі новини

Інфокампанія проти засновника НАБУ Углави може паралізувати роботу Бюро - експерт

Інформаційна кампанія проти заступника голови Національного антикорупційного бюро Гізо Углави та звинувачення його у нібито витоку інформації може мати на меті дискредитувати інституцію в цілому та спровокувати заміну усього керівництва Бюро.

За даними політичного експерта Тараса Загороднього, замовники кампанії створили умови, що призвели до відсторонення Углави, хоча проти заступника очільника НАБУ не було висунуто жодних звинувачень.

За його словами, Углава не може захищатися публічно і викласти свою версію подій, бо це вважатиметься тиском на слідство і маніпуляцією або ж взагалі опосередкованим визнанням провини.

"Складно уявити, як Углава з його 20-річним досвідом роботи на керівних посадах прокуратури Грузії та 10-річним досвідом керування НАБУ (власне, він його створив), міг спокійно передавати, як пишуть ЗМІ, вищим посадовцям чи комусь іще дані про кримінальні справи", - каже експерт.

Політолог припускає, що після двомісячного відсторонення проти Углави не знайдуть доказів. Але навіть натяк на корупцію у вищому керівництві НАБУ підриває довіру до всієї діяльності Бюро.

"Цей штучний скандал можуть роздути до такого рівня, що буде легше замінити все керівництво НАБУ (і громадська думка з цим, скоріш за все, погодиться) або взагалі паралізувати його нормальну роботу", - каже Загородній.

Політолог прогнозує, що інформаційний тиск, який чинять на НАБУ, призведе до того, що Углаву буде звільнено без суду, а його місце посяде хтось "керований та слухняний".

"Питання організації роботи в НАБУ та САП напряму стосується боротьби з корупцією. З одного боку ми бачимо, що антикорупційні органи працюють по 8 років, а особливих результатів ми не бачимо. Українці досі вважають нашу державу корумпованою. Тому, на мою думку, потрібно проводити щорічний аудит в цих організаціях, як це прописано у нашому законодавці. Але аудит без істерик, маніпуляцій та безпідставних звинувачень", - радить експерт.

Загородній додає, що інтриги довкола керівництва Бюро, зокрема щодо Углави, можуть негативно вплинути на роботу Бюро.