RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Посадовець Нацполіції Андрій Рубель розповів про колекцію цінностей Медведчука, яку вилучив ДСР

Правоохоронці вилучили та повернули у власність держави унікальну прикрасу ІІІ століття, колекцію старожитностей та 264 картини, які знайшли у екснардепа Віктору Медведчуку. Вартість артефактів та художніх творів - мільйони доларів.

Про це розповів начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Україні Андрій Рубель в інтерв'ю РБК-Україна.

"Маємо окремий фокус на збереження культурної спадщини, адже після 2014 року багато чого було захоплено, знищено, викрадено. За цей час у нас було три масштабних кейси, про які ми зараз можемо говорити. Унікальна прикраса ІІІ століття, колекція старожитностей, картини з колекції Медведчука - усі ці твори мистецтва вилучили співробітники ДСР спільно з колегами", - розповів Рубель.

Колекцію старожитностей на мільйони доларів (понад 6000 предметів) вилучили в учасника угрупування, причетного до фінансування "ДНР". Серед них - рідкісний меч Гунів, який спеціалісти датують в межах 360/380-410/420 років. Прикрасу - ремінний гарнітур Готів, датований ІІІ ст.н.е. вилучили у "чорного археолога", коли він намагався її продати. Аналоги знайденої старожитності - найвідоміші експонати в головних музеях Данії та Швеції. Також 264 картини вилучили з помешкань Медведчука, 112 з яких мають культурну цінність. Серед них твори Труша, Ерделлі та Глущенка.

"Вартість вилучених артефактів та художніх творів - мільйони доларів. Проте головне - не їхня вартість, а те, що надбання нації повертають державі з приватних колекцій бандитів", - зазначив Рубель.

Колишнього нардепа Віктора Медведчука в Україні підозрюють у державній зраді. У 2022 році під час обміну полоненими Медведчука віддали Росії взамін на українських командирів "Азова". У лютому 2024 року український уряд дозволив продати яхту Royal Romance, яка належала родині Медведчука. У квітні АРМА дозволило продати Maybach і 20 колекційних наручних годинників Медведчука. Також з колекції Медведчука було вилучено 264 картини, 112 з яких будуть знаходитися в музейних фондах.