RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

Багатодітних батьків чекає сюрприз: що треба зробити військовозобов’язаним, щоб отримати відстрочку

Відповідно до постанови уряду № 560 військовозобов’язані чоловіки, які мають трьох або більше дітей, повинні будуть нотаріально доводити, що вони беруть участь в утриманні дітей, щоб розраховувати на отримання відстрочки від призову на військову службу.

Про це для "Главком" розповів народний депутат Ігор Фріс.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації за сімейними обставинами: хто має право

Відповідно до урядової постанови № 560, що вносить певні корективи, багатодітним чоловікам треба буде нотаріально довести факт свого залучення в утримання дітей. У постанові йдеться про те, що до документів, що підтверджують право на відстрочку, також віднесли свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із цих документів:

  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей (трьох і більше),
  • рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю),
  • рішення органу опіки і піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним,
  • письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні,
  • рішення суду про встановлення факту перебування дитини на утриманні військовозобов’язаного відповідно до положень статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, а також договір про сплату аліментів на дитину.

Як приклад, нардеп наводить наступну ситуацію:

"Військовозобов’язаний і батько трьох неповнолітніх дітей визнаний придатним до військової служби. Згідно із мобілізаційним законом, він автоматично має отримати відстрочку від мобілізації. Його діти народжені від двох жінок, із якими чоловік розлучений, наразі не живе, але продовжує фінансово утримувати дітей. Що придумав ТЦК? Там додатково вимагають договір між чоловіком та його колишніми дружинами про те, що він бере участь в утриманні своїх неповнолітніх дітей".

Також у бесіді з "Главкомом" депутат Ігор Фріс наполягає: підзаконні акти органів влади повинні видаватися, не порушуючи Конституції – мова йде про статтю 19:

"Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

Фріс наголошує, що новий мобілізаційний закон чітко затвердив порядок отримання права на відстрочку: "... мобілізаційний закон чітко прописав коло суб’єктів, на яких розповсюджуються правові підстави надання відстрочки від мобілізації, звільнення від військового обов’язку або бронювання".

Натомість нардеп, згадуючи про письмовий договір між батьками, у якому варто зазначити то, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні, коментує:

"У голові не вкладається!.. Знову ж таки маємо перевищення повноважень, але вже з боку ТЦК… уряд цією постановою запровадив додаткові вимоги для військовозобов'язаних щодо підтвердження ними певних юридичних фактів та документів, розцінюється як перевищення норм і положень закону".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кого із українців хочуть позбавити броні.

  • Вас також може зацікавити:

Хто з військовозобов’язаних втратив право на відстрочку з 1 червня: перелік

Новинка для студентів: як можна отримати довідку про відстрочку від призову

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.