RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Відстрочка по догляду за батьками: як оформити і чи можна виїхати за кордон

Військовозобов’язані чоловіки, що здійснюють догляд за своїми батьками, можуть за деяких умов отримати відстрочку від мобілізації на військову службу та матимуть можливість виїжджати за кордон.

Про це свідчить проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Читайте також: Багатодітних батьків чекає сюрприз: що треба зробити військовозобов’язаним, щоб отримати відстрочку

Стаття 23 відповідного закону визначає, які категорії осіб не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Зокрема туди належать військовозобов’язані, що:

  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
  • опікун особи, визнаної судом недієздатною;
  • члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею, а також члени сім’ї другого ступеню споріднення (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до цього військовозобов’язаний, що здійснює догляд за людиною з інвалідністю, що має висновок медико-соціальної експертної комісії та потребує постійного догляду, може розраховувати на отримання відстрочки від мобілізації.

За яких умов встановлюється догляд за особою

Догляд можна здійснювати за членами своєї родини, з якими ви проживаєте, маєте спільний побут, взаємні права та обов’язки (Частина 6 статті 13 ЗУ "Про соціальні послуги"). Законними підставами для оформлення догляду за людиною, зокрема батьками, стануть:

  • інвалідність I групи;
  • люди похилого віку з когнітивними порушеннями;
  • люди з невиліковними захворюваннями, що порушують функції організму настільки, що стає неможливо самостійно обслуговувати себе.

Як в такому випадку отримати відстрочку

Варто зауважити, що автоматично отримати відстрочку від призову не вдасться – для цього варто звернутись до ТЦК та СП і подати заяву про надання відстрочки. До заяви також потрібно додати відповідні документи, які підтверджують здійснення постійного догляду за особою.

Новий закон також передбачає, що для того, щоб отримати відстрочку по догляду за батьками, слід спочатку оформити довідку про єдину дитину. Такий документ ще часто називають довідкою про наявність єдиної дитини в родині. Для цього слід звернутися до нотаріуса та оформити відповідну нотаріальну заяву.

Чи можна буде виїхати за кордон

Окрім того, що військовозобов’язаний чоловік зможе отримати відстрочку по догляду за особою, він також зможе перетинати державний кордон – проте лише у супроводі тих осіб, за якими безпосередньо здійснює догляд.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, які документи потрібні, щоб отримати відстрочку в ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

Новинка для студентів: як можна отримати довідку про відстрочку від призову

Відстрочка від мобілізації за сімейними обставинами: хто має право

"Новинка" в мобілізації; кого із українців хочуть позбавити броні