RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

У ВМС ЗСУ дізналися кількість спроможних виходити в Чорне море російських підводних човнів

У Військово-морських силах Збройних сил України дізналися кількість російських підводних човнів, які наразі спроможні виходити на бойове чергування в Чорне море.

Про це «Апострофу» розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За його словами, загалом Чорноморський флот РФ має шість підводних човнів-носіїв ракет «Калібр». Але два з них залишилися поза межами чорноморської акваторії на початку повномасштабного вторгнення через дію Конвенції Монтре. Ще один – «Ростов-на-Дону» – був знищений ударом Повітряних сил України. Відповідно, залишилося три субмарини, дві з яких періодично виходять на чергування у море. Третя, за попередніми даними Плетенчука, має якісь технічні складнощі.

«Зараз присутність Чорноморського флоту в Чорному морі зведена до наявності там двох підводних човнів. Вони змінюють один одного», - повідомив речник ВМС.

Нещодавно, за словами Плетенчука, російський підводний човен «Алроса» (проект «Палтус»), який був на чергуванні, замінила субмарина-ракетоносій «Варшав’янка» 636-го проекту.

«Кілька діб тому вона запускала одну з ракет по Миколаївській області. Проте безрезультатно для нашого ворога. Під час вчорашньої атаки підтвердження застосування цього підводного човна немає. Тобто станом на зараз в Чорному морі присутній один носій у підводному положенні, який ймовірно, має на борту три ракети», — повідомив Плетенчук.

Він розповів, що у підводному положенні субмарини складно виявити, а вони можуть залишатися зануреними впродовж кількох тижнів.

«Основна проблема зараз для виявлення та протидії таким засобам, як підводний човен, це панування в повітряному просторі над Чорним морем російської авіації. Звісно, у нас є засоби моніторингу, виявлення. Ми максимально контролюємо цю ситуацію. Ми бачимо, коли підводний човен виходить з пункту базування або повертається. Але не маємо повноцінної протидії», — пояснив Плетенчук.

За його словами, щоб виявляти подібні засоби ворога і знищувати їх, треба мати більший рівень безпеки в повітрі над акваторією Чорного моря, тому що виявлення підводних човнів відбувається або авіацією, або надводними кораблями.

«Але не слід забувати, що всі підводні човни рано чи пізно повертаються до пункту базування. Вони знаходяться в цей момент в найбільш надводному положенні. "Ростов на Дону" збрехати не дасть», - сказав Плетенчук.