RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

Перегляд інвалідності на ВЛК за новими правилами: що змінилось

Українцям доведеться проходити ВЛК за новими правилами.

Нюанси пояснила адвокатка адвокатського бюро "Івана Хомича" Олена Воронкова.

Нові правила проходження ВЛК передбачені законом про мобілізацію, який набув чинності 18 травня. ВІдтепер громадянам, яким встановили інвалідність чи статус обмежено придатного, необхідно повторно пройти медичний огляд.

Читайте також: Чи будуть повістки в "Резерв+": у Зеленського поставили крапки над "і"

У цьому контексті мова йде про громадян, які отримали подібні статуси вже після 24 лютого 2022 року. Норма повторного проходження ВЛК не стосується тих українців, кому:

  • інвалідність II та III груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності;
  • встановлено інвалідність за наслідками захворювань, поранень, одержаних під час захисту Вітчизни;
  • встановлено інвалідність у разі відсутності кінцівки, кистей, стоп, одного з парних органів;
  • за наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень, психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • хто має інвалідність з дитинства.

Адвокатка наголошує, що влада запровадила більш суворі умови проходження ВЛК.

"Уже неодноразово виявляли, що за будь-якого натяку на невідповідність діагнозу чи альтернативного трактування діагнозу особу автоматично визнають "придатною" до проходження військової служби", - наголосила Олена Воронкова у коментарі журналістам.

За її словами, діагнози та захворювання, на підставі яких людина отримує статус "непридатної" для проходження служби, вказані в наказі Міністра оборони України "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" №402. Однак вже був випадок, коли людину із серйозним діагнозом все одно мобілізували до війська. Воронкова пригадує, що діагноз, який встановили людині, повністю відповідав найменуванню в примітках до наказу Міноборони. Однак примітка не є статею, тому лікарі її проігнорували та визнали людину придатною.

Нова норма, яка передбачає, що людину зі статусом "обмежено придатний" можуть визнати "придатною", унеможливлює просочування корупції в армії. Ще один позитивний момент у нововведеннях - повторно проходили ВЛК не потрібно особам, у яких є непоправне понівечення здоров'я.

"Якщо подивитись на формулювання, з яким переогляд вводять у дію, можемо побачити, що його проводять не тільки з метою збільшення військовозобов'язаних, а й з метою перевірки органів і посадових осіб, які проводять ці огляди", - резюмувала адвокатка, пояснюючи нові правила проходження ВЛК.

Раніше ми розповідали, як оформити відстрочку від мобілізації.

Вас може зацікавити:

Вакансії у війську: скільки українців рекрутують у день

Перевірка військових квитків у водіїв: в яких випадках поліція має на це право

У ТЦК назвали чотири поважні причини, з яких можна не йти до військкомату після вручення повістки