RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

ДУІТ можуть приєднати до НТУ: колектив залізничного вишу вимагає від МОН відкритого діалогу

Державний університет інфраструктури та технологій (ДУІТ) хочуть приєднати до Національного транспортного університету (НТУ), колектив залізничного вишу виступає проти. У ДУІТ щодня проходять збори, студенти та викладачі виходять на мітинги. Наразі вони вимагають від МОНУ відкритого діалогу щодо намірів приєднання університету до НТУ.

Відповідна заява опублікована на сайті університету.

28 травня керівництво ДУІТ у ЗМІ дізналося, що за ініціативою Міносвіти було розпочато підготовку розпорядження уряду про реорганізацію ДУІТ та його підрозділів шляхом приєднання до НТУ (Лист МОН від 24.05.2024 № 1/9195-24).

"Документи, подані на погодження цього нормативно-правового акту, з незрозумілих причин проходять погодження в міністерствах в умовах повної таємниці для колективу нашого університету на відміну від керівництва Національного транспортного університету", - зазначили у виші.

Низка товариств, спілок, союзів, організацій та Адміністрація судноплавства направили листи до влади на підтримку ДУІТ, в яких висловлювалось занепокоєння діями МОН. На засіданні Вченої ради ДУІТ було наголошено, що такі дії Міносвіти викликають занепокоєння, а міністр освіти та науки Оксен Лісовий на засіданні Верховної Ради оголосив, що об'єднання ЗВО будуть відбуватись за сценарієм, що передбачає консультації і діалог з керівниками закладів вищої освіти, далі – органами місцевого самоврядування, далі – бізнесом.

Лісовий також заявив, що МОН призупиняє процес модернізації мережі закладів вищої освіти на період вступної кампанії. Проте все, за словами колективу ДУІТ, відбулося навпаки. МОН нібито продовжує роботу над реорганізацією закладу, попри те, що в травні Міносвіти визнало ДУІТ критично важливим для економіки та життєдіяльності населення в особливий період. Тому вченою радою було ухвалено рішення засудити ініціативу МОН, адже вона порушує принципи державної політики у сфері освіти. У виші ініціювали збори трудового колективу Державного університету інфраструктури та технологій 31 травня 2024. Також було надіслано листи-звернення до президента, Верховної Ради, Міносвіти, Мінцифри, Мінфіну, Мінюсту.

6 червня до Міносвіти на мітинг вийшли здобувачі освіти ДУІТ, представники професійних спілок, викладачі та інші працівники університету з вимогою відкликати проект про приєднання ДУІТ до НТУ.

Вони вимагають забезпечити відкритий діалог з керівництвом та колективом університету. Ні міністр Лісовий, ні заступник міністра Винницький не вийшли до колективу ДУІТ. На питання відповідав гендиректор Директорату фахової передвищої, вищої освіти Міносвіти Олег Шаров. За його словами, "це політичні питання". Він запевняв присутніх, що ні здобувачі, ні працівники при реорганізації не постраждають, а МОН має претензії до менеджменту закладу.

"Чому все вирішується кулуарно і не відбувається відкритий діалог між керівництвом МОН і університету?.. На жодній із зустрічей з керівництвом Міністерства освіти і науки, у яких брали участь ректор та/або проректори університету до 24 травня 2024, не обговорювались наміри засновника про реорганізацію, навпаки, заступником міністра освіти і науки України Михайлом Винницьким було зазначено, що претензій до роботи або будь-яких підстав для реорганізації нашого університету зараз немає", – зауважили у ДУІТ.

Колектив університету продовжує вимагати пояснення дій з боку міністерства.

Нагадаємо, у четвер, 6 червня, під МОН відбулась акція протесту, студенти і викладачі виступили проти реорганізації, а саме приєднання ДУІТ до НТУ. Як наголосили освітяни, Кабмін прийняв рішення про реорганізацію, яке було майже утаємничене і не донесене до ДУІТ.