RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.00
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

4 жовтня

Всі новини

Онлайн-навчання та довші канікули взимку: як заклади освіти готуються до нового навчального року

Школи та заклади вищої освіти вже готуються до нового навчального року – розглядають варіант змішаного формату навчання, початку занять на пізніші години у зимовий період та запуск навчального року у вишах в теплий сезон.

На цьому наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час Години запитань до уряду у Верховній Раді України.

Він вказав на те, що планується запровадити ряд організаційних заходів для проведення навчального процесу. Зокрема Лісовий не скасовує варіант повернення змішаного формату навчання в школах:

"Зокрема, онлайнового навчання в якихось пікових складних періодах".

Він зауважує: наразі існує два підходи до подальшого проведення освітнього процесу. Зокрема заклади вищої освіти можуть скористатись тим, що почнуть навчальний рік ще в теплий сезон та зроблять зимові канікули довшими:

"Ми працюємо з графіками навчання. Сьогодні заклади вищої освіти, профтехосвіти мають розпочати навчальний рік раніше – в теплий сезон. Повинні зробити більші канікули зимові і завершити навчальний рік пізніше".

Щодо ситуації зі школами – він вказав на те, що навчальний рік не планують розпочинати раніше, проте в зимовий період можуть зміщувати сам початок занять, наприклад, ближче до 10 ранку:

"Ми будемо працювати з розкладами занять, зміщуючи, там де це можливо, де немає позмінного навчання, початок занять в школі на 10 годину. Зараз працюємо над цими рекомендаціями".

Лісовий також наголосив на важливості розв'язання питань технічного забезпечення закладів освіти, зокрема що стосується електрогенерації:

"Ці питання мають вирішувати органи місцевого самоврядування. У нас близько 30% закладів освіти забезпечені генерацією, але вона різна. Є доволі потужна, яка дозволяє закладу освіти працювати загалом, а є слабкі, коли може працювати лише пункт незламності, який розміщений в закладі освіти".

Як повідомляв "Апостроф", українці практично гарантовано можуть очікувати на відключення світла в зимовий сезон ще щонайменше два роки, якщо не залучити потужності ЗАЕС.