RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

У ВМС ЗСУ з’ясували несподіваний факт застосування ворогом «Калібрів»

У Військово-морських силах Збройних сил України з’ясували несподіваний факт застосування російськими окупантами крилатих ракет «Калібр» по Україні.

Про це в ніч на 26 червня в ефірі національного телемарафону заявив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Зокрема, за його словами, росіяни таки випустили «Калібри» по Україні з Азовського моря з фрегату — хоча раніше Плетенчук стверджував, що росіяни якщо й застосовували «Калібри», то лише з підводних човнів з Чорного моря.

«Після всіх верифікацій все ж таки дійшли висновку, що застосовували вони із Азову, і з Чорного моря. Відстрілявся один фрегат і повернувся в пункт базування в Новоросійськ. Цього разу пощастило йому зробити цей перехід», — зазначив речник ВМС ЗСУ.

Він повідомив, що в Чорному морі наразі перебуває і надалі російський підводний човен, який відстріляв «Калібри» по Україні кілька днів тому.

«Спочатку він запускав одну ракету по Миколаївщині. Невдало. Потім ще три застосовував. І тому він порожній. В якийсь момент він повернеться в пункт базування в Новоросійськ. Там його замінить інший носій. Їх зараз в строю у них два, 636-го проекту, і плюс третій підводний човен, який не є носієм. От в такий спосіб вони присутні в Чорному морі», — зазначив Плетенчук.

Зо стосується Азовського моря, то, за словами речника ВМС ЗСУ, там є російське угрупування кораблів, яке вийшло туди, імовірніше за все, саме з метою навчання особового складу.

«Але навчання закінчилося застосуванням («Калібрів» по Україні, — ред.)», — зазначив Плетенчук.

В Азові, за його даними, залишаються два російські кораблі, які можуть мати до 16 «Калібрів».

Як повідомляв «Апостроф», у Повітряних силах ЗСУ також прокоментували застосування росіянами «Калібрів» з Азовського моря.