RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Письменницю, яка дала пораду українськім воїнам щодо смерті, покарали

Видавництво Жупанського скасувало видання книги Василіси Мазурчук "Легенди смарагдового острова", яка розкритикувала жорстоко вбитого росіянами українського воїна, а також грубо висловилась щодо виїзду українців за кордон.

Відповідний пост опублікували на сторінці видавництва у Facebook.

"На жаль, ми доволі пізно дізналися про ситуацію із цими висловлюваннями Васіліси, вже коли книжка була на фінальних стадіях роботи над нею. Проте ми зі свого боку завжди готові давати шанси для добрих і корисних справ, навіть якщо до цього і були такі прикрі випадки. Ця книжка була саме такою справою – дійсно вартісна й актуальна робота, якої, на нашу думку, не вистачало в українському культурному просторі. До того ж, співавтором якої, разом із Васілісою, є ще й Віталій Кривоніс, якого ви можете знати за перекладами Молодшої та Старшої Едд. Зважаючи на все це, ми тоді ухвалили справді складне для нас рішення і продовжили працювати над книжкою, сподіваючись, що нові конструктивні і вагомі речі переважать ці помилки минулого.

Ми помилилися і готові це визнати. Вочевидь, деякі речі важко, а то й неможливо пробачити, і це справедливо. Найменше, чого б нам хотілося, щоб ця справді вартісна і потрібна робота сприймалася, як толерування і погодження із неприпустимими вислованнями її співавторки, чи навіть легалізація такої позиції. Тому, зваживши все як слід, ми вирішили відкликати наклад цієї книжки з друку", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Мазурчук у квітні 2023 року написала пост, що український військовий, коли йому живцем відрізали голову росіяни, кричав "не ті слова".

Згодом вона висловила обурення тим, що деякі українці рятуються від війни за кордоном, назвавши їх "паразитами".