RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Чи мусить ФОП передавати дані про працівників у ТЦК: відповідь юриста

Українське законодавство не передбачає вимогу для фізосіб-підприємців (ФОП) передавати дані про військовозобов'язаних працівників у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Про це розповіла юристка Ірина Кареліна, пише видання Focus.ua.

За її словами, ФОП є суб'єктом господарювання, тобто фізособою зі спеціальним статусом, якій надано право вести підприємницьку діяльність, однак з юридичного погляду - це не те ж, що й юрособа, тобто підприємство, установа чи організація.

Так, згідно з положенням Порядку №1487 та Закону №2232, немає норми про те, що фізособи-підприємці зобов'язані вести військовий облік.

Як пише видання, посилаючись на фахівців, взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік на підприємствах підлягають громадяни України з числа призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Таким чином, передбачається, що персональний військовий облік мають вести саме підприємства.

Це означає, що законодавство не покладає на фізосіб-підприємців обов'язки щодо передачі інформації про військовозобов'язаних працівників у ТЦК.

Як відомо, підприємства мають сповіщати Територіальні центри комплектування про прийом на роботу або звільнення чоловіків 25-60 років.

Нагадаємо, раніше в Мінекономіки заявили, що в Україні заброньовано від мобілізації близько 800 тисяч військовозобов'язаних осіб, а заплановано для бронювання загалом 1,2 млн.