RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

СБУ затримала священника УПЦ (МП) — виявився агентом ФСБ

Співробітники СБУ затримали священника УПЦ (МП), який був агентом російських спецслужб та готував удари по ешелонах Збройних сил України на Харківщині.

Про це повідомляє СБУ на офіційному сайті.

У результаті багатоетапної спецоперації було затримано двох агентів воєнної розвідки рф, які готували обстріл ешелонів, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову.

Головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із Харківських храмів УПЦ (МП), якого завербували спецслужби РФ ще до повномасштабної війни.

"Після вторгнення рф на нього вийшов кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру). Його особу вже встановлено Службою безпеки", – йдеться у повідомленні.

За даними справи, ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Для цього священник залучив свого знайомого, що виявився працівником місцевої філії Укрзалізниці.

Посадовець дав клірику доступ до службових документів з даними про час відправлення та прибуття, місця розвантаження потягів Сил оборони. Зроблені фото він мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. А після кожного сеансу зв’язку фігуранти видаляли листування.

У разі отримання "розгорнутого звіту", окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження. Проте СБУ запобігла серії повітряних ударів рф по об’єктах УЗ. Обох фігурантів справи затримали, а після обшуку у них вилучили мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Клірику та спільнику повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Стаття передбачає до 12 років ув’язнення.

Наразі фігуранти під вартою – вирішуватимуть питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Нагадаємо, раніше у Вінниці затримали 17-річного агента російських спецслужб, який кинув "коктейль Молотова" у стіну будівлі ТЦК.