RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Українців атакує FLiRT: головний санітарний лікар розповів, в чому небезпека нового варіанту коронавірусу

В Україні стрімко поширюється новий варіант COVID-19, який отримав назву FLiRT - повідомлення про захворювання вже приходять з різних регіонів нашої країни.

Про те, в чому особливість нового варіанту коронавірусу і яку небезпеку несе FLiRT, розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За словами Кузіна, коронавірус постійно мутує, а його штам FLiRT почав з’являтися у світі у березні 2024 року.

"В США влітку вже було зафіксовано зростання захворюваності на 25%, також виявлено спалахи й в Британії. Останні декілька місяців ми так само бачимо зростання рівня захворюваності на коронавірус і в Україні. Три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT, який раніше не зустрічався, ми виявили минулого тижня: два у Києві та один в Івано-Франківській області", - розповів Кузін.

За його словами, симптоми захворювання є загальними для будь-яких видів COVID19: підвищення температури тіла в перші дні захворювання, кашель, головний біль, втома в м’язах.

"Особливість FLiRT- він ще швидше передається від людини до людини і ще більшою мірою уникає імунної відповіді. Це означає, що людина, яка не отримала бустерну дозу вакцини, має більший ризик захворіти. Попри те, що Всесвітня організація охорони здоров'я поки що не надала специфічної оцінки ризиків, але вже відомо, що поточні вакцини, які використовуються в усьому світі і в Україні, залишаються ефективними для захисту від цієї форми COVID-19 FLiRT. Вакцини є доступні для всіх в Україні, ми маємо зараз пів мільйона доз, тому вакцинація залишається ефективним засобом від захворювання", - розповів Кузін.

Як пояснив головний санітарний лікар, в світі і в Україні оновлено рекомендації щодо вакцинування, тому зараз спрощено механізм отримання вакцини.

"Людина, яка має супутні неінфекційні захворювання – цукровий діабет, зайву вагу, серцево-судинні, онкологічні захворювання, повинна отримати однократне щеплення, це базовий курс вакцинації. І потім такій особі рекомендується щорічно один бустер. Це ж стосується і людей, які мають високий ризик інфікування.

Для людей, які не мають неінфекційних захворювань по поточних рекомендаціях достатньо однократної вакцинації в якості базового курсу, тобто, одного щеплення буде достатньо", - додав Кузін.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, в чому небезпека нового штаму коронавірусу - FLIRT.