RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Окупанти вже планують втечу: Маломуж назвав найперспективніші для ЗСУ ділянки фронту

Росія змушена перекидати військові резерви для протистояння наступу Сил оборони в Курській області, тож для українських військових відкриваються перспективи щодо звільнення від окупантів низки території.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, ексголова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Росія змушена перекидати боєздатні підрозділи з фронту в Україні на курський напрямок, де Сили оборони проводять операцію. В майбутньому це буде послаблювати наступальний потенціал ворога на багатьох напрямках фронту. Українські військові будуть готувати нові операції саме в тих місцях, які для ворога є найслабшими. В цілому, новою українською стратегією стане завдання ударів по ворогу та, де він найбільше цього не очікує", - розповів Маломуж.

За його словами, Росія не має стратегічних резервів, які вони могли б вести активні бойові дії.

"В Росії наразі немає підготовлених військових ресурсів, тому вони змушені проводити мобілізацію і рекрутинги, обіцяючи величезні кошти. Ті 360 тисяч військових, які вони готують за останні пів року, вони намагаються направити і на схід України, і на прикриття кордонів - а це окрім Курської області, ще і Бєлгородська, Ростовська і Брянська. Боєздатних частин в Росії для цих потреб немає, тому їх доведеться знімати з фронту", - пояснив ексголова Служби зовнішньої розвідки України

За словами Маломужа, для росіян є ділянки кордону, які вони не можуть оголяти.

"Кордон Росії з країнами НАТО, Ленінградський округ, кордон з Фінляндією - Росія змушена тримати тут цілі армії, тож зняти з цих ділянок боєздатні підрозділи не може. Тобто, сконцентрувати велику кількість ресурсів Росія не зможе", - наголосив Маломуж.

Також він назвав найслабші напрямки для Росії і найперспективніші для Сил оборони України.

"Ми можемо викинути ворога з Вовчанська - для цього вже є передумови. Не маючи резервів, окупанти будуть змушені тікати або ж будуть знищені. Так само і по низці секторів на сході і на півдні, де у ворога є слабкі місця. Також можлива і велика операція по Криму - ворог нічого не зможе зробити, коли будуть знищені всі логістичні шляхи, Керченський міст, поромні переправи і пускові установки. Таким чином Крим для росіян перетвориться з фортеці у велику пастку.

Як ми бачимо, частина аеродромів в Криму вже повністю знищена - два з п'яти взагалі не функціонують, а три знаходяться під нашими ударами. Другий аспект - знищено 30% Чорноморського флоту РФ включно з ракетоносіями, у ворога залишилося два боєздатних підводних човни і 40% ракетоносіїв.

Наразі ми маємо розвіддані практично про всі вогневі засоби ворога в Криму і можемо завдати одномоментного удару усіма наявними засобами, щоб повністю знищити його оборону. Ба більше, я добре знаю зі своїх джерел, що російські військові в Криму вже зрозуміли, що доведеться тікати, особливо ті, які мають сім'ї. Таким чином, українські військові мають дуже хороші перспективи щодо проведення стратегічної операції по звільнення окупованої частини Херсонської області і Криму", - резюмував Маломуж.

Нагадаємо, Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зробив натяк на те, що українська армія продовжує військову операцію на території Курської області РФ.