RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

В’ятрович відповів, як ставиться до російської мови серед воїнів ЗСУ

Російськомовні військовослужбовці в українській армії є очевидним явищем, адже такими є наслідки тривалої русифікації країни. Водночас, дедалі більше громадян переходять на українську і ця тенденція продовжиться.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній голова Українського інституту національної пам'ятi (2014–2019), нардеп Володимир В’ятрович.

Так історик прокоментував мовне питання щодо "бійців з неправильною мовою", адже дуже часто лунають тези, що нібито військові, які говорять на фронті російською, не можуть вважатися українцями.

На переконання В'ятровича, найбільшим проявом патріотизму є готовність стояти на захисті країни на фронті. В армії дійсно має превалювати українська мова, однак все рухається у цьому напрямку.

"Для мене якраз готовність захищати Україну зі зброєю в руках є виявом найбільшого патріотизму. Кожен, хто на це готовий, є українцем. Так, я впевнений, що в Україні має домінувати українська мова. Я впевнений, що в Збройних силах України теж має домінувати українська мова. Я впевнений, що це буде, що все рухається у цьому напрямку", - наголосив він.

Російська мова в українському суспільстві стала наслідком нав'язаної русифікації, тому цілком очевидним є наявність російськомовних військових в армії.

"Я не скажу, що це нормально. Це наслідок русифікації. І я думаю, що ця тенденція уже змінюється і буде продовжувати змінюватися. Так як ми бачимо помітний зсув до вибору української мови серед цивільних, так само він є і серед військових", - додав Володимир В’ятрович.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Інтерв’ю з В’ятровичем про кінець російської імперії, брутальне перетворення Леніна на Шевченка та російську мову серед українських воїнів