RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

В Раді розповіли, як і коли почне діяти закон про заборону УПЦ МП

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" почне реалізовуватися через 6 місяців після набрання чинності.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

"Ухвалений законопроєкт містить декларативну політичну частину, бо ми не можемо не оцінити належним чином діяльність так званої Російської православної церкви, яка вже в Європі офіційно визнана "частиною російської тоталітарної машини". Тобто, ми бачимо, що по суті своїй це вже не церква, а продовження російської держави, яке тільки маскується під релігійну організацію. Крім того, що деякі українські юристи кваліфікують діяльність РПЦ як геноцид і наводять низку аргументів для підтвердження цієї позиції.

Тому ми на державному рівні повинні були зробити цей крок і офіційно назвати РПЦ ворожою організацією. Ухваленим законопроєктом в Україні заборонено мати будь-які зв'язки з цією ворожою організацією. Тобто, УПЦ МП, яка з травня 2022 року заявила про розірвання всіх зв'язків з РПЦ, повинна підтвердити, що ці зв'язки фактично розірвані, а не декларативно. Якщо вони це зроблять, то жодних претензій відповідно до цього закону до них не буде і вони зможуть діяти так, як і діяли до цього і цілком спокійно, використовуючи комунальне майно і користуючись пільгами на рівних умовах для всіх", - пояснив Потураєв.

Він наголосив, що ухвалений Радою закон - це не про віру, а виключно про адміністративні зв'язки з державою, яка напала на Україну і вбиває її громадян, а також розповів про механізм перевірки зв'язків УПЦ МП з РПЦ.

"Законом відводиться 9 місяців, щоб громади УПЦ МП могли розірвати будь-які зв'язки з РПЦ. За цей час Кабмін розробить і ухвалить підзаконні нормативні акти, буде розроблено положення про комісії для проведення експертиз про наявність чи відсутність цих зв'язків з РПЦ громад, щодо поширення ідеології "русского міра".

Через 4 місяці Державна служба етнополітики і свободи совісті зможе почати формувати комісію, а потім ця комісія буде проводити дослідження, на це необхідно відвести ще 2 місяці, тобто загалом 6. А далі, якщо будуть встановлені порушення, ДЕСС видає припис і на його виконання дається 2 місяці з урахуванням адмінпроцедури оскарження", - зауважив Потураєв.

Як повідомляв "Апостроф", з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну за матеріалами Служби безпеки України відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату.