RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

28 вересня

Всі новини

Навколо закупки Чехією боєприпасів для України стався скандал

Журналіст і засновник проекту “Наші гроші” Юрій Ніколов звинуватив Чехію в утриманні зиску при закупівлі снарядів, через що їх вартість зросла на 25 відсотків.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Цей генерал у відставці [президент Чехії Петр Павел] започаткував ініціативу по збору коштів з країн Євросоюзу на закупівлю снарядів і мін для нас. ...Павел за свої послуги накрутив ціну БК щонайменше на чверть у порівнянні з тими контрактами що вже були у українців. ... Вся маржа опинилась у Павела і його таємничих закупівельників, які купують х... поймі як, але дорого", - написав журналіст.

За словами Ніколова, ситуація виявилася ще гіршою: зі снарядів по новій ціні - лише частина нові. А частина - старі, що відобразилось на якості.

"25% підняття цін на снаряди і міни чисто за рахунок чеської "прокладки" призводить до автоматичного скорочення кількості снарядів і мін на 25%, які ми могли б нищити ворога. І так ми позбавляємся власних прямих угод з виробниками, а відтак можливості качать права за кількість і якість, і продовжуємо стояти в позі жертви з протягнутой рукою, у яку хтось подасть, а хтось плюне", - зазначив журналіст.

Нагадаємо, на Мюнхенській безпековій конференції чеський президент Петр Павел оголосив про змогу закупити для України 800 тисяч боєприпасів з країн поза ЄС. Влітку стало відомо, що снаряди, які закупили у межах чеської ініціативи, надійшли в Україну.