RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Зеленський попросив Захід повернути чоловіків, але той відмовив? Реакція Дроздова

Український журналіст та письменник Остап Дроздов відреагував на відмову західних країн повернути українських чоловіків з-за кордону.

Про це він написав у себе в Telegram-каналі.

Він згадав про матеріал Bloomberg, в якому зауважували, що "Зеленський просив західні уряди вислати назад чоловіків призовного віку – але європейці відмовили".

На питання "а чому так?" Дроздов реагує наступним чином, пропонуючи кілька пояснень:

"А тому що ні один уряд на планеті Земля, якщо він, звісно, належить до західної цивілізації, не пошле людину на смерть. А тому що європейська аксіологія базується на абсолютній цінності Людського Життя. А тому що ніде в світі, за винятком етатичних автократій, немає роздутої до непристойних розмірів глорифікації смерті".

Також говорить про те, що "...всі держави світу, якщо вони людиноцентричні, націлені на те, аби гасити війни й шукати варіянти їх припинення, а не навпаки".

Крім того, серед причин називає також наступні:

"... тому що в розвинутих демократіях моветоном є експлуатувати каральний примус замість преміювального заохочення. А тому що під парасолькою НАТО працює концепт професійної армії, а не силою зігнаного баласту. А тому що в центрі європейської світобудови стоїть Вільний Громадянин, а не повинний батрак без жодних прав, зате з міхом обов’язків. А тому що світ керується кардинально іншими цінностями, в осерді яких – Людина, її Щастя, Безпека, Майбутнє".

В цьому контексті Дроздов коментує: "Тяженько це розуміти державі, яка спілкується з Громадянином в односторонньому порядку з позиції наглядача".

Крім того, раніше "Апостроф" писав, що журналіст та письменник Остап Дроздов розкритикував перероблений в рамках декомунізації пам'ятник радянському політичному діячеві Володимиру Леніну на скульптуру українського письменника Тараса Шевченка у Житомирській області.