RU  UA

Індія має власний інтерес: про що говорили у Києві Зеленський і Моді

Візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну і його перемовини з президентом України Володимиром Зеленським можуть закласти фундамент для зближення України і Індії і допомогти обом країнам добитися своїх цілей.

Про що говорили Зеленський і Моді, розповів політичний оглядач Леонід Швець в ефірі "Апостроф TV".

"Відносини України з Індією – це той випадок, коли гора йде до Магомета, а відносини наших країн не дуже прості. Ми пам'ятаємо демарш МВС Індії, коли Зеленський висловився некомпліментарно щодо візиту Моді до Москви, який був саме під час атаки 8 липня, коли Росія вдарила по лікарні Охматдит і це було новиною всього світу.

Але Моді приїхав і, що найважливіше, він демонструє, що він сприймає Україну як суверенну незалежну країну і не піддається можливому тиску з боку Росії. Тому вже сам факт візиту це вже, безперечно, успіх, не зважаючи те, скільки угод було укладено. В умовах, в яких ми зараз є, це попередній результат і знак іншим країнам так званого Глобального Півдня", - зазначив Швець.

Також експерт пояснив вигоди, які могла б отримати Індія від візиту Моді в Україну.

"У питанні російських енергоносіїв Індія хоче відсторонитися від позиції Китаю, який зайняв таку нібито теж миролюбну позицію, але більш проросійську. Тому Індії дуже важливо відбудувати власну позицію, саме її вона, скажімо, намацує. До того ж у Індії сильні зв'язки із західним світом. Та й ваги додає згадування Індії як демократичної країни. Ми бачимо, як і Моді, і Зеленський шукають шляхи до співпраці, інколи навіть спільний рух не назустріч, а паралельно, очі в очі один одному - це нормально. Не треба зараз фіксувати увагу на результатах, а краще дивитися на процес. Цей візит - це позитивний процес, це позиція Індії, але ще рано говорити про те, чи рухатиметься вона нам назустріч", - розповів експерт.

За словами Швеця, під час зустрічі Моді і Зеленського в Києві дуже багато говорили про українську формулу миру і підготовку до другого Саміту миру.

"Дуже багато уваги було присвячено темі Саміту миру, про це говорив Володимир Зеленський, акцентуючи на комюніке і на тому, що Індія могла б долучитися до нього, а також про роботу над наступними пунктами до другого саміту миру. Зокрема, Зеленський акцентував на енергетиці і на тому, що Індія могла б формально підтримати деякі з цих пунктів. Власне, в такому індивідуальному порядку і відбувається робота з Індією, це такі новаторські дипломатичні зусилля", - зазначив Швець.

Експерт прокоментував інформацію про те, що можливо Другий саміт миру буде проведено в Індії.

"Якби Моді пропонував провести Саміт миру в Індії, ми б про це почули від нього. Володимир Зеленський продовжує пояснювати свою позицію - тут йде боротьба за прихильність країн всього світу до нашої позиції, до захисту територіальної цілісності України і її незалежності", - пояснив Швець.

Нагадаємо, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв заявив, що візит прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді до України може бути пов'язаний з прагненням Індії стати лідером блоку країн, які не підтримують сторони російсько-української війни.