RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

У СБУ відповіли, чи планують блокувати Telegram

Щоб заблокувати месенджер Telegram в Україні, потрібна відповідна законодавча ініціатива.

Про це “Апострофу” повідомили в пресслужбі СБУ.

“Блокування окремих телеграм-каналів, які поширюють деструктивний контент, відбувається безпосередньо самою платформою відповідно до задекларованих нею політик. Але питання діяльності міжнародних платформ в інформаційному просторі нашої держави потребує законодавчого врегулювання”, - сказано у відповіді на запит.

У відомстві також зауважили, що кіберфахівці СБУ постійно моніторять інформпростір, “щоб виявити деструктивний антиукраїнський контент і проросійську пропаганду як у телеграмі, так і на інших ресурсах, та заблокувати їхнє поширення”.

СБУ разом із Центром протидії дезінформації ведуть список telegram-каналів, які поширюють проросійські пропаганду, додали в пресслужбі.

“Також СБУ неодноразово викривала адміністраторів телеграм-каналів, які незаконно поширювали інформацію про Збройні Сили України. У багатьох випадках викриті особи визнають свою провину, співпрацюють зі слідством і самостійно видаляють деструктивний контент”, - йдеться у відповіді відомства.

У СБУ зазначили, що на базі цієї платформи функціонує низка офіційних чатботів (Stop russian war (CБУ), “Головний Бот Розвідки” (ГУР), “єВорог” (Мінфицри).

“З перших днів повномасштабного вторгнення рф чатбот СБУ став ефективним інструментом для передачі українцями даних про пересування ворога. А сьогодні через нього триває збір даних про діяльність колаборантів, у тому числі на тимчасово окупованих територіях. Загалом на чатбот СБУ надійшло понад 100 тис. повідомлень”, - уточнили в СБУ.

Нагадаємо, очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає, що месенджер Telegram є загрозою українській національній безпеці та пропонує його "офізичити".

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев переконаний, що також слід запровадити оподаткування доходів від експлуатації соцмережі та відповідальність за фейки.