RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Військова адвокатка розповіла, що допоможе у боротьбі із СЗЧ та дезертирством

Зміни в законодавство про самовільне залишення частини (СЗЧ) суттєво полегшать ситуацію з покараннями військових і навіть допоможуть в деяких інших питаннях служби у війську.

Про це розповіла кримінальний та військовий адвокат Адвокатського об'єднання Актум Оксана Доготер в інтерв'ю для "Апостроф ТБ".

Причинами таких дій військовослужбовців вона назвала відсутність комунікації з командуванням, а також відсутність моральної та психологічної підготовки на стадії мобілізації. Адвокат вказала, що таких проваджень в Україні наразі зареєстровано понад 37 тисяч.

"Найяскравіший (приклад): мій клієнт зостався єдиним вижившим і в зв'язку з тим, що в нього був психологічний розлад – йому необхідно було вчасне лікування. Цього не відбулося. І він в такому стані покинув частину", - зазначила адвокат.

Також вона розповіла про випадок, коли командир втратив гвинтівку у спробі врятувати пораненого підлеглого, і на нього було покладено фінансову відповідальність за зброю. Ця ситуація теж призвела до СЗЧ.

Адвокат зазначила, що сторона захисту може обговорити з керівництвом частини умови повернення військового, який здійснив СЗЧ, і тоді він може уникнути відповідальності. У разі ж вручення підозри, адвокат по СЗЧ може обґрунтувати причини такого рішення з документацією, і тоді військовий може уникнути чи пом'якшити покарання. При цьому адвокат може долучитися до справи на будь-якій стадії.

Зміни в законодавство щодо СЗЧ, на думку адвоката, є дуже важливими і затребуваними, адже тепер багато випадків, коли військовий може уникнути кримінальної відповідальності – наприклад, якщо він повернувся у частину (а отже склад злочину відсутній).

Проте наразі існує проблема невнесення змін у військово-правові акти, тому оформлення військових, що вчинили СЗЧ, може бути ускладненим.

Також Оксана Доготер пояснила, як зміни до законодавства про СЗЧ допоможуть з переведеннями.

"У нас законом не обмежений перехід до іншої частини. Якщо знайдуть частину, і це до речі плюс, бо дуже багато хто йде в СЗЧ, бо їх не переводять з однієї частини в іншу. І вони можуть з тієї частини, в яку хотіли, взяти відношення, і піти проходити службу в цій частині", - пояснила вона.

Також, у зв'язку зі змінами щодо СЗЧ, наразі раніше вже звинувачені у такому порушенні військові зможуть повернутися до частин, і тоді кримінальні провадження проти них будуть закриті. Відповідальність за таке порушення збереглася – 5-10 років позбавлення волі, але покарання настане у разі другого і більше СЗЧ.

Адвокат вказала, які ще прогалини залишились в законодавстві щодо покарань за СЗЧ.

"Перший етап СЗЧ – це бусифіковані військовослужбовці, які просто не були готові, і 1-2 місяці підготовки їх не переконали в тому, що вони можуть бути реальними бійцями, захисниками. Це прогалина, яку треба усунути… Не вистачає і роз'яснень внутрішньо військових документів щодо оформлення процесуально тих, хто повертається з СЗЧ", - зазначила адвокат "Актум" Оксана Доготер.