RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Учасник воєнізованого формування готувалися силою захопити владу в Одесі

Військова контррозвідка СБУ та ДБР викрили оперативно-бойову групу воєнної розвідки Росії, яка готувала силове захоплення влади в Одесі.

Про це інформує Служба безпеки України.

"Військова контррозвідка СБУ та ДБР нейтралізували оперативно-бойову групу воєнної розвідки рф в Одесі. У результаті спецоперації в обласному центрі затримано керівника ворожого осередку та його «праву руку»", - йдеться у повідомленні.

Вилучити вдалося понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами та боєприпаси, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри та інше тактичне спорядження.

СБУ повідомляє, що зловмисники, за інструкцією російської спецслужби, ще на початку повномасштабного вторгнення готувалися до силового захоплення держустанов на Одещині. Окрім штурмів фігуранти повинні були атакувати Сили оборони з тилу, якби окупанти наближалися до портового міста. В результаті групу перевели в "режим очікування" і активували лише влітку 2024 року, коли отримали таємні завдання.

За матеріалами справи, резидентом (старшим) агентурно-бойової групи російського гру був 49-річний мешканець тимчасово окупованого Криму. Він переїхав до Одеси, а на початку повномасштабної війни почав формувати оперативно-бойові загони під виглядом декількох громадських організацій. ГО мала нібито займатись питаннями військової історії, екології та юриспруденції, а насправді створили підпільні групи: снайперів, розвідки, зв’язку, оперативного забезпечення і одну з основних – штурмову групу.

У разі захоплення Одеси учасникам групи обіцяли «посади» у місцевій окупаційній адміністрації. За весь час фігурантам вдалося завербувати понад два десятки осіб, які підпорядковувалися своєму керівнику за принципами військової ієрархії:

"Наразі всі вони перебувають під слідством, тривають комплексні заходи щодо притягнення їх до відповідальності за злочини проти України".

На підставі доказів слідчі повідомили затриманим про підозру за кількома статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 28, ч .1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб);
  • чч. 1, 3 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Затримані фігуранти перебувають під вартою - можуть отримати до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляв "Апостроф", співробітники СБУ за процесуального керівництва Донецької Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону викрили та затримали на Донеччині агента РФ, що здавав координати бойових позицій ЗСУ під Покровськом.