RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

18 жовтня

Всі новини

Які зміни готують до пенсій українців: Третьякова розкрила подробиці

Міністерство соціальної політики разом з премʼєр-міністром розробляють пенсійну реформу. У Верховній Раді очікують від уряду три законопроєкти.

Про це "Апострофу" у межах форуму "Діалог громадянського суспільства, бізнесу й влади: інклюзивні інституції та економічні свободи" сказала народна депутатка від фракції "Слуга народу" Галина Третьякова.

"Я підтримуватиму ту конструкцію, яку вони пропонують. Там буде близько трьох законів. Їм медаль на груди, що вони це зробили", - зауважила вона.

За її словами, мета змін - підвищити розмір пенсії, щоб він становив 60% середньої зарплати протягом життя.

"Не можна сказати, що все, що вони хочуть, можна зробити. Але можна робити реформу в частині солідарного рівня. Вони роблять її комплексно. Завдання - щоб пенсія, якою забезпечується українець, мала виходити на 60% заміщення трудового доходу. Власне, це було і моїм проханням. Яким чином забезпечити 60%? Скільки ми можемо забезпечити солідарним рівнем? Біля 30-32%. Яким чином і коли впроваджуємо накопичення? Що відбувається з професіями, які відносяться до небезпечних, наприклад, саперів, зайнятих гуманітарним розмінуванням? Тобто є професії, які знаходяться під загрозою, і там пожиттєве утримання людей, їх пенсійне забезпечення є нагальним", - зауважила Третьякова.

Додаткове навантаження на роботодавця поки не очікується, каже нардепка.

"Була дискусія, чи це за рахунок ЄСВ, чи це має бути частково ПДФО. Є дискусія, бо реформи ПДФО ми давно не робили… Якщо ми зменшуємо, наприклад, ПДФО і частину беремо в накопичення, яким чином компенсується це тим, хто сьогодні цей податок бере в дохід, - держбюджету чи ОМС. Це велика макроекономічна реформа, яка зачіпає велику кількість стейкхолдерів в державі, й уряд має це збалансувати", - наголосила Третьякова.

Читайте також на "Апострофі", як пенсіонерам отримати більші виплати: є спосіб із соцдопомогою.