RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Визнання Львова зоною надзвичайної ситуації: з'явилися подробиці

З'явилося розгорнуте звернення мера Львова Андрія Садового до вищого керівництва України з проханням оголосити кілька районів у його області зоною надзвичайної екологічної ситуації у зв'язку з повним закриттям найбільшого сміттєзвалища Львівської області у Грибовичах.

Його слова передає прес-центр Львівської міської ради.

"На сьогодні ми маємо дві головні проблеми. Перша – це ситуація на самому полігоні. Є загроза повторного зсуву і, відповідно, загроза для водойм з інфільтратами. На сьогодні ми укріпили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самого водоймища і навколишніх сіл зберігається. Друга проблема – це вивіз сміття зі Львова. Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття до інших міст області. Але це, підкреслюю, тимчасове рішення", - підкреслив Садовий.

"Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. Ми маємо чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потребуємо допомоги з боку держави", - пояснює мер Львова

На його думку, є всі ознаки умисного підпалу полігону, який призвів до смерті людей і екологічної загрози, тому він вимагає детального розслідування справи.

Як повідомляє "112", у відповідь на звернення Садового міністр екології Остап Семерак заявив, що відповідальною за негативну ситуацію у Львові є комунальна влада.

"Відповідальними за таку негативну ситуацію, яка склалася у Львові, є комунальне підприємство і, відповідно, комунальна влада. Для мене очевидно і зрозуміло, що, проаналізувавши законодавство, вони хочуть отримати кошти з резервного фонду на проведення заходів з ліквідації аварії... Виходить така історія, що комунальне підприємство, комунальна влада, незважаючи на тривалі звернення до них впорядкувати сміттєзвалище, не вживали заходів, довели до катастрофічної ситуації, а тепер просять, щоб з державного бюджету виділили кошти запровадити такий режим. Є процедура розгляду цього звернення, і очевидно, що президент буде слухати результати аналізів забруднення, які є в повітрі, які є в воді, і на підставі цього приймати рішення. Зважене рішення має бути прийнято на підставі чіткого аналізу", - вважає він.

"Комунальне підприємство, яке збирає з львів'ян кошти для вивезення та утилізації цього сміття, протягом останніх трьох років судиться з колишньою Державною інспекцією і не пускає екологічних інспекторів з плановими перевірками організації роботи на цьому звалищі. У мене тоді таке питання: а яка відповідальність тих осіб, які не пускали державних інспекторів, екологічних, для проведення цієї роботи? Можливо, вони зроблять внесок зі свого сімейного бюджету або з іншого на покриття цих збитків, та яким чином керівництво комунального підприємства буде відповідати родинам людей, які там загинули", - підкреслив міністр.

Як повідомляв "Апостроф", 30 травня на найбільшому сміттєзвалищі Львівської області у Грибовичах сталася пожежа, яка перейшла в зсув. У зв'язку з цим робота звалища повністю припинена, через це у Львові перестало вивозитися сміття, що загрожує екологічною катастрофою.