RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Помер голова братства ОУН-УПА: опубліковано фото і відео

У селі Краковець Яворівського району Львівської області у неділю, 9 липня, на 91 році помер голова Яворівського районного братства ОУН – УПА Петро Вушко.

Про це повідомляє yavir.net.

Трагедія сталася під час виступу Вушка на заході на честь 110-ї річниці з дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Голова братства вийшов до мікрофона біля пам'ятника Шухевичу і почав виголошувати промову. Раптово йому стало погано і він втратив свідомість. Присутні на місці медики тут же кинулися до нього для надання допомоги. Однак врятувати Вушка не вдалося.

Фото: yavir.net

Фото: yavir.net

Фото: yavir.net

Вушко народився 18 червня 1926 року в с. Кобильниця Волоська колишнього Яворівського повіту. Під час німецької окупації навчався в українській державній торговельній школі в Яворові. А в 1944 році став членом ОУН під псевдонімом "Орлик". Після слідства Вушко був засуджений військовим трибуналом до страти, яку замінили на 25 років концтаборів і 5 років позбавлення громадянських прав.

Він очолював яворівську районну спілка політв'язнів, був членом ради обласного відділення ветеранів, членом комісії з питань поновлення прав реабілітованих Яворівської районної ради.

Як повідомляв "Апостроф", 8 липня помер учасник української групи "Фантом-2" Роман Матіяш.