RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Миротворці на Донбасі: Україні дали тривожний прогноз

Результат миротворчої місії ООН на Донбасі залежить виключно від того, який мандат пропишуть миротворцям.

Про це "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, питання миротворців поки закрите, у всякому разі, до наступної Генасамблеї ООН.

"Чому? І російська сторона, і українське керівництво вже цю карту відіграли. В якому плані? Росія спробувала перехопити ініціативу, зробила рішучий крок. Путін (президент РФ, - ред.) робить заяву [щодо миротворчої місії ООН на Донбасі] - і відразу проект резолюції вже в Радбезі ООН. Всі члени Радбезу ознайомлюються з резолюцією, і Україна - теж як член ООН і зацікавлена сторона. І Україна відмовляється обговорювати проект резолюції Російської Федерації", - зазначив Жданов.

Він додав, що після цього президент Петро Порошенко обіцяє привезти український варіант резолюції по миротворцях в ООН, але замість цього він виступає з трибуни - і ніякий проект резолюції не вноситься

"З трибуни Генасамблеї президент заявляє, що він дасть команду розробити проект резолюції. Скільки його розроблятимуть? Коли він потрапить в Радбез ООН? Питання риторичне. Фактично все відтягується до наступної Генеральної асамблеї. Як мінімум", - уточнив Жданов.

Разом з тим, він зазначив, що США підтримали українську політичну позицію по миротворцях, але вони не можуть замість України подати резолюцію, як і Франція.

"Чому ж Україна не може розробити? Значить, немає зацікавленості перших осіб держави у введенні миротворчого континенту. У чому взагалі проблема миротворчого контингенту? Результат місії залежить від того, який мандат пропишуть миротворцям", - вважає Жданов.

Так, якщо мандат буде на розмежування протиборчих сторін і охорону місії ОБСЄ (тобто те, що пропонувала Російська Федерація) - то це заморожування конфлікту на довгі роки.

Якщо це мандат на проведення операції з примусу до миру або відновлення миру, то це введення місії на всю територію, взяття під контроль державного кордону між Росією і Україною, щоб відсікти цей регіон від російської підтримки озброєнням і найманцями. Це припинення бойових дій і початок відновлення конституційного порядку на цій території.

"Далі миротворці локалізують все збройні формування на цих територіях і примушують їх здатися. Якщо ті відмовляються здаватися, то миротворці застосовують силу, фактично їх знищують своїм вогнем. І таким чином демілітаризується вся зона, яка перебуває під контролем миротворчого контингенту", - додав Жданов.

За його словами, далі повинні утворюватися міжнародні тимчасові адміністрації, які виконували б роль місцевих рад, вони реабілітували б населення і готували його до проведення демократичних виборів згідно із Законом України.

"Питання Мінських угод відпадає геть - вони не потрібні - і війна закінчується на цьому етапі", - підсумував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Кремль перехопив ініціативу, Київ не поспішає: що буде на Донбасі".