RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Скандальний референдум в Каталонії: журналіст заявив про "російський слід"

Заступник головного редактора El Pais Давид Аландете заявив, що проросійські профайли в соціальних мережах буквально за місяць зуміли вивести тему боротьби за незалежність Каталонії в коло найважливіших питань міжнародної політики, обговорюваних на інтернет-форумах.

Про це повідомляє newsader.com.

За його словами, ця тема подається не як суперечка між досить великим числом каталонців, які хочуть прийняти рішення з питання незалежності, і іншими іспанськими громадянами, а як ключовий елемент кризи західної моделі демократії і Євросоюзу як інституту.

"В офіційних заявах Кремль неодноразово називав референдум внутрішньою справою Іспанії. Паралельно акаунти, які в не настільки дипломатичній формі просувають інтереси російського уряду в соцмережах, в суботу говорили про неминучий розпад ЄС", - пише видання.

Так, один з основних акаунтів хакерського колективу Anonymous (@YourAnonNews, 1,7 млн фоловерів) присвятив майже весь день коментуванню кризи, о 13:00 розмістивши запис "Демократія чи що залишається від неї в Європі", яка удостоїлася тисячі перепостів і ілюструвалася фото трьох осіб, які постраждали від рук поліції під час операції, яка була спрямована на зрив голосування.

"Інформація, яку найбільше поширювали в усьому світі ці профайли, аналізовані Alliance for Securing Democracy, була складена російським каналом RT, який фінансується Кремлем і, на думку розвідки США, є його пропагандистським відгалуженням", - пише Аландете.

Крім того, ці профайли "хапалися за будь-яку ознаку того, що лідери ЄС можуть демонструвати хоча б мінімальні розбіжності по каталонському питанню", йдеться в матеріалі.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Будуть лякати війною: чого чекати після референдуму в Каталонії".