RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Європі убита журналістка, яка займалася одним з найгучніших антикорупційних розслідувань

14 жовтня на Мальті загинула журналістка Дафне Каруана Галіція, яка звинувачувала в корупції сім'ю прем'єр-міністра країни Джозефа Мускату на підставі документів з "Панамського архіву".

Про це повідомляє газета The Guardian.

За даними видання, одне з останніх гучних розслідувань 56-річної журналістки стосувалося прем'єр-міністра Мальти Джозефа Мускату і двох його найближчих помічників. Дафне Каруана Галіція написала про їхній зв'язок з панамським офшорами, продажем мальтійських паспортів і отриманням грошей від уряду Азербайджану.

Прем'єр-міністр Джозеф Мускат назвав інцидент "варварським нападом" і заявив, що "не заспокоїться, поки не здійсниться правосуддя". Він заявив, що Мальта попросила допомоги в розслідуванні у ФБР.

"Всі знають, що Каруана Галичина жорстко критикувала мене, як політика і як людини, як вона критикувала і інших", - цитує його "Бі-бі-сі".

Заяви про вбивство журналістки зробив, в числі інших український журналіст Дмитро Гнап.

"Сьогодні вбили нашу колегу з Мальти - Дафну КаруанаГаліцію. Вийшла з дому, сіла в машину, трохи проїхала. Далі - вибух такої, що шансів вижити не було. Дафна викривала корумпованих політиків у себе в країні. Брала участь в міжнародному проекті Panama Papers. Мальта - тихий європейський острівець. І при цьому, відомий офшорний притулок для покидьків усіх сортів. Особливо з колишніх радянських країн. Два тижні тому Дафна поскаржилася в поліцію, що їй загрожують ... Світла пам'ять сміливій людині", - написав журналіст на сторінці в Facebook.

Відзначимо, поки ніхто не взяв на себе відповідальність за вбивство журналістки.

Скандал навколо "панамського досьє" розгорівся після того, як на початку квітня 2016 року німецька Sueddeutsche Zeitung опублікувала документи панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, в яких вказувалося на широке використання в світі офшорних схем для ухилення від податків. Скандал отримав максимальний розголос - документи були опубліковані також багатьма ЗМІ, які співпрацюють з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ).

Як повідомляв "Апостроф", раніше 27 серпня, в результаті бойових дій на півдні Судану в суботу, 26 серпня, було вбито 18 осіб, серед яких американський журналіст Крістофер Аллен.