RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Орєшкін розповів, як Крим і Донбас ведуть Росію до розпаду

Анексія Криму і війна на Донбасі вимагають від Кремля фінансових витрат, тому вже через деякий час Росія відчує себе в глухому куті, що може спричинити за собою її розпад.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив російський політолог і політичний географ Дмитро Орєшкін.

"Справа в тому, що в сучасному світі території - це не те, що збільшує потужність і економічну впливовість країни, а, навпаки, - те, що потребує інвестицій. Наприклад, Крим є дуже серйозним споживачем для федерального бюджету, відповідно, кошти не доплачуються іншим регіонам Росії", - сказав він.

За словами Орєшкіна, Крим коштує РФ приблизно 125 млрд рублів на рік (понад 60 млрд грн). При цьому Росії доводиться також виділяти кошти на Донбас, Сирію, Абхазію і т.д.

"Ця низка "приєднаних" територій виявляється не поплавками, які дозволяють економіці триматися на поверхні, а навпаки, невеликими, але досить вагомими камінчиками, які можуть призвести до затримки всієї економіки. Тому, я думаю, в довгостроковій перспективі Росія приречена на відставання від більш дрібних по площі, але зате більш інтенсивно організованих економічних просторів", - сказав політолог.

Він уточнив, що зараз в Росії номінальний ВВП - це 1,4 трильйона доларів в рік. Так, по ВВП Росія зрівнялася з такою країною як Південна Корея, де приблизно в три рази менше населення, не кажучи вже про площу.

"Росія значно відстає від Японії, у якій територія менша, ніж одна Архангельська область. Так ось - Росія змушена розмазувати ресурси на дуже велику територію, в той час як Японія і Південна Корея концентрують ці ресурси. Тому Росія і програє в економічному змаганні. І тенденція опускання Росії в світовому рейтингу за номінальним ВВП триває, тому що економічне зростання РФ повільніше, ніж середньосвітове, не кажучи вже про глобальних лідерів", - підкреслив Орєшкін.

Як приклад він навів Китай, який своїх територій намагається не віддавати, але й на чужі поки всерйоз не зазіхає, концентруючи ресурси у себе.

"А експансія (захоплення нових територій), тим більше пов'язана з санкціями, з втратами для міжнародного престижу - це занадто дороге задоволення, яке вивертається навиворіт. Тому Росія буде слабшати, програючи іншим країнам економічне, культурне, демографічне змагання і так далі", - сказав Орєшкін.

На його думку, через кілька років, може, десятиліття Росія опиниться в глухому куті, за яким може послідувати розпад держави.

"І тут вже зовсім не можна передбачити, що буде з Кримом. Але повинні пройти роки, щоб більшість зрозуміла, що це помилка. Зараз лише 15 відсотків російського населення говорять, що Крим - це помилка. Ось, власне, і вся логіка", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росіянам краще в Харкові, ніж в Донецьку, а помилку Путіна з Кримом зрозуміють пізніше - політолог з РФ".