RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Угорщина зробила гучну заяву в ОБСЄ про "напруженість" на Закарпатті

Угорщина закликала Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) направити постійну місію в Закарпатську область у зв'язку з "напруженістю" в регіоні.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в рамках 24-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Відні (Австрія), повідомляє "Європейська правда".

"Угорщина підтримує Україну в багатьох сферах ... Ми фінансуємо багато інфраструктурних та інституційних проектів, саме тому прийняття парламентом (України) закону про освіту у вересні цього року стало для нас справжнім розчаруванням", - сказав він.

За словами Сийярто, цей закон забирає існуючі права осіб, що належать до нацменшин, що стосується освіти і навчання на рідній мові.

"Він (закон про освіту, - ред.) абсолютно суперечить двостороннім і багатостороннім зобов'язанням України, включаючи зобов'язання по ОБСЄ", - додав він, заявивши про наявність так званих "націоналістичних сентиментів" в Україні.

Після слів про "дискримінаційний" освітній закон Сийярто перейшов до так званого питання напруженої ситуації в Закарпатській області.

"Ми стурбовані напруженістю в Закарпатській області, де проживає 150 тис. угорців. Там відбувалися антиугорські демонстрації, до яких приєдналися жителі інших регіонів України, в ході яких відбувалися наруги над національними символами і скандувалися антиугорські гасла. У зв'язку з цим ми наполягаємо на постійній присутності спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Закарпатській області ", - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Угорщина знову зажадала відкликання скандального закону про освіту, пообіцявши в цьому випадку відновити міжнародну підтримку України.