RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Мають право так говорити: журналіст зробив гучну заяву про претензії Угорщини до України

Український журналіст Віталій Портніков заявив, що Угорщина має повне право висловлювати обурення з приводу набуття чинності в Україні нового закону "Про освіту".

Про це журналіст повідомив у інтерв'ю "Апострофу".

"І разом з тим я вважаю, що Угорщина має повне право виступати зі своїми заявами. Ви дійсно не розумієте? Мова йде про взаємини суверенних держав. У них різні точки зору. В Угорщині своя точка зору на те, якою повинна бути освіта в Україні. Вони кажуть, що так не повинно бути, а ми говоримо, що так має бути. Ми ведемо з ними діалог. Якби ви слідкували за світовою політикою, то знали б, що в Угорщині були з цього приводу конфлікти з Румунією", - говорить Портников.

Також він звернув увагу, що, стосовно саме угорської мови, новий закон фактично ніяк не обмежує його викладання в українських школах.

"Якщо в статті закону гарантується право на вивчення угорської, румунської чи іншої мови представниками національних меншин, а з 5-го класу, як чітко йдеться в цій статті, дозволяється викладання декількох предметів на мові країни Євросоюзу (серед яких, очевидно, є й угорська, тому що Угорщина – член Євросоюзу), то це означає, що нічого істотного в статусі викладання угорської мови взагалі не змінюється, що угорська школа залишається такою, яка вона є, тільки з посиленим викладанням предметів українською мовою, що є завданням української держави. Тому що українська держава має забезпечити рівні права кожному своєму громадянину, в тому числі і рівні права для вступу у вищі навчальні заклади України", - підкреслив журналіст.

Він вказав, що Будапешт конфліктує з Києвом на увазі свого специфічного погляди на етнічних угорців, які проживають в інших країнах.

"Угорщина дивиться на угорців, які проживають за кордоном, як на частину свого державного тіла. Це пов'язано з багатовіковою історією Угорщини, з тим шоком, який угорське держава пережила після Першої світової війни, коли від того, що в Угорщині вважають історичної Угорщиною, були відрізані величезні частини територій, які сьогодні є частиною територій сусідніх держав. Зовсім не стільки України, тому що в Україні зовсім маленька територія колишніх, з точки зору угорської сторони, угорських територій. Це, насамперед, Словаччина, Румунія. З цими країнами з приводу утворення в Угорщині не менші, а то і великі конфлікти, ніж з Україною", - сказав Віталій Портников, закликавши не плутати Угорщини з Росією, яка доводить свою точку зору за допомогою економічного і військового тиску.

Крім цього, він нагадав, що Угорщина в безпрецедентній для країн Європи манері надає паспорти тим громадянам інших держав, які мають угорське етнічне походження, оскільки завданням Будапешта є збереження цілісності нечисленного угорського народу.

"А завдання української держави зовсім інша. Наше завдання – надати всім своїм громадянам, у тому числі угорського етнічного походження, права і можливості функціонувати в цій державі, а не реалізовувати себе в інших. І тут державні інтереси України та державні інтереси Угорщини перетинаються. І що треба робити? Потрібно проводити діалог, який не призвів би до напруження відносин між сусідніми країнами в майбутньому. Але може бути і таке напруження, якщо ми хочемо захищати свої інтереси", - підсумував Портников.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "В нас неймовірне вікно можливостей, але Україна все ще може стати колонією Росії - Віталій Портников".