RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Можна отримати черговий Іловайськ: названа головна системна проблема в українській армії

В українській армії системна проблема полягає в тому, що командирами часто стають не лідери, а люди, що не мають ні знань, ні впливу, які не вміють працювати з особовим складом і так далі, що може привести до другого Іловайську.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив військовий інструктор-волонтер з Ізраїлю Цві Аріелі, який тренував українських силовиків під час АТО.

За його словами, командир повинен мати авторитет.

"В Ізраїлі 90% командирів мають вплив, їх поважають, бо вони проходять певні постійні удосконалення, тому що там існує постійний відбір і відсів. Ти не можеш перейти на наступний рівень, не пройшовши попередній", - зазначив Аріелі.

Він додав, що в Україні командири вчаться, і потім всі, навіть найбільш безталанні, стають офіцерами, і їм дають в підпорядкування взвод.

"Уявіть собі: 30 осіб потрапляють під командування абсолютно випадкової людини, яку просто свого часу записали на військову кафедру в її цивільному виші... І навіть якщо хлопцям пощастить отримати командира, який закінчив військове училище або навіть військовий інститут, це абсолютно не гарантія, що він відповідає своїй посаді", - сказав інструктор.

Аріелі додав, що для військових є короткі курси, але їх зміст сумнівний. Крім того, немає універсальної системи базової підготовки бійців, яка повинна бути уніфікована не тільки в рамках Збройних сил України (ЗСУ), але і в рамках всіх силових відомств.

"Країні і армії сьогодні потрібні думаючі люди, які будуть системно брати і використовувати кращий досвід інших країн, адаптований під сучасні українські виклики і реалії. Але робити це потрібно осмислено, а не тупо перекладати з іншої мови і починати впроваджувати. Також необхідно постійно аналізувати власний досвід бойових дій, робити з цього чесні і системні висновки. Якщо були слабкі місця і прогалини, негайно виправляти, вносити корективи в бойові статути, інструкції і т.ін.", - уточнив він.

Разом з тим, він додав, що важливим є і питання підбору інструкторів для військових.

"Не хочете ізраїльтян - запросіть британців чи американців. Але платити їм доведеться не 50-60 тисяч гривень, а стільки, скільки фахівець такого рівня отримує в світі. А простий інструктор в світі отримує від 5 тисяч доларів на місяць. Спеціаліст стратегічного рівня - 25 -30 тисяч доларів на місяць. Дорого - так. Але дешевше можна отримати черговий Іловайськ або Дебальцеве", - підкреслив Аріелі.

За його словами, якщо не використовувати досвід таких фахівців, тоді і реальних змін не буде.

"Тому що вийде в підсумку фігня, на кшталт контрактної армії, коли все в підсумку повернулося на круги своя, а натівські стандарти будують старі радянські і пострадянські генерали, які мало в них розуміють. Коли у нас в армії є якась кількість людей (таких, про яких кажуть "ні риба, ні м'ясо"), які отримують там зарплату - і тому бояться слово сказати або заявити про проблеми", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна може звільнити Донбас за два тижні, але є одна проблема - іноземний інструктор".