RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У зоні АТО з партією зброї затримали переговорника Рубана: що відомо на даний момент

У четвер, 8 березня, на пункті пропуску "Майорськ" Службою безпеки України при спробі перевезти партію зброї через лінію розмежування в зоні АТО було затримано керівника українського центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубанан.

Небезпечну знахідку виявили під час перевірки меблів, яку керівник "Офіцерського корпусу" вивозив з окупованої частини Донбасу. Зокрема, в шафах і тумбочках знайшли міномети зі снарядами до них, автомати Калашникова, детонатори і багато іншого. Провозилося все це під виглядом майна сім'ї переселенців, яка нібито планувала жити на підконтрольній Києву території. Пізніше волонтери спільноти InformNapalm звернули увагу, що серед арсеналу присутній міномет, виробництвом якого хвалився ватажок бойовиків ДНР Олександр Захарченко.

В інтерв'ю "Апострофу" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що в справі Рубана повинні відбутися нові затримання, а до підготовки терактів на українській території причетна Росія.

Повне відео брифінга Грицака.

Також СБУ опубліковала запис розмови Рубана щодо поставок зброї.

17:40 У справі Рубана фігурує помічник нардепа Надії Савченко - Олег Мезінцев, передає Inforesist. За словами Савченко, він вже подав заяву на звільнення.

"Олег досі є моїм помічником. Він їздив до мене в суди в російські. Я подивилася списки, як я розумію, вони в ці списки записали всіх, хто знає Рубана. Олег написав заяву на звільнення, оскільки він знайшов іншу роботу. Я повинна була зробити це з понеділка, що в принципі і зроблю", - заявила нардеп.

17:30 Грицак заявив, що Рубан був в змові з ватажком так званої ДНР Олександром Захарченко: "Здобуті достатні докази того, що Рубан, діючи за попередньою змовою з лідерами "ДНР" Захарченко та Тимофєєвим, і іншими особами спланували конкретні дії, спрямовані на підготовку серії терактів в центральній частини Києва".

15:42 На брифінгу глава СБУ Василь Грицак показав відео, як "вели" Рубана. Він з машиною супроводу бойовиків їздив в Горлівку, де йому завантажили зброю. Детальніше можна подивитися тут.

15:09 Глава СБУ Василь Грицак має зараз розкрити "шокуючі" дані про підготовку терактів і дестабілізації в Україні. Поки що спізнюється.

14:22 Рубана арештували без права внесення застави. За словами адвокатів, його загрожує довічний термін. При цьому, захист впевнений, що звинувачення по 258 статті (терористичний акт) буде дуже складно довести.

14:06 "Немає у мене бІльшого ворога", - Рубан про Медведчука.

14:01 У залі суду помітили нардепа Надію Савченко, яка раніше разом з Рубаном їздила на окуповану територію.

14:00 Рубана повернули до зали суду. Очікується оголошення рішення.

13:40 Президент Петро Порошенко на зустрічі з главою СБУ Василем Грицаком доручив того взяти "справу Рубана" під особистий контроль. Грицак о 15:00 на брифінгу обіцяє озвучити гучні факти підготовки дестабілізації ситуації в Україні.

13:20 Судді покинули зал для прийняття рішення. Прокуратура вимагає арешт на 60 діб без права застави. Захист наполягає на домашньому арешті.

12:45 На суді Рубан каже, що відношення до зброї не має. Нібито перевозив меблі. Каже, що був тільки водієм. За словами керівника "Офіцерського корпусу", слідча група виїхала за ним на місце затримання ще 5 березня.

"З мене роблять терориста №1. Я заперечую всі звинувачення і у мене є пояснення. Операцію, яка проходила вчора, сплановав офіцер з ім'ям "Кедр". Він хотів перейти на сторону "ДНР" і назад. Я був у нього водієм. У мене немає пропуску на перехід на непідконтрольну територію. Але я займався і займаюся обміном полонених. У мене є досвід складних операцій і переходів... я повинен був перевезти товар на ту сторону і звідти забрати меблі. Що я і зробив. Я під'їхав в обумовлений час. До мене вийшов офіцер "Кедр", розпорядився, щоб мене пропустили. Я проїхав за ним кілька метрів, потім нас оточили", - говорить Рубан.

12:30 Рубана підозрюють у підготовці замаху на президента Петра Порошенка, главу МВС Арсена Авакова, Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова.

12:00 У Києві уже почався суд над Рубаном.

Фото: Страна

Інформацію про затримання Рубана підтвердили генпрокурор Юрій Луценко і заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. А нардеп Володимир Ар'єв повідомив, що Рубан віз зброю до Києва.

За деякими даними, кум президента Росії Володимира Путіна і за сумісництвом представник України в тристоронній контактній групі в Мінську Віктор Медведчук почав тиснути на Банкову з метою звільнити Рубана. Разом з тим, за останньою інформацією, керівник "Офіцерського корпусу" знаходиться в маріупольському СІЗО.

Крім того, спецслужби провели обшуки по місцю проживання Рубана.

За останньою інформацією, СБУ повідомила Рубану про підозру відразу за трьома статтями, в тому числі "терористичний акт".

Також стало відомо, що Рубан керував одним з проектів федералізації України в "Українському виборі" Віктора Медведчука.

"Апостроф" продовжує стежити за цією резонансною ситуацією і збирати для своїх читачів найсвіжішу інформацію.