RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Путін стоїть на роздоріжжі: названо два сценарії по Донбасу

В період Чемпіонату світу з футболу в Росії, Кремль стоїть перед важким вибором щодо своїх дій на Донбасі: з одного боку, необхідно зберігати ілюзію безпеки для відвідувачів ЧС, з іншого - боротися з очікуваним "наступом" ЗСУ.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний опір", нардеп Дмитро Тимчук.

За його словами, Росія вже дала вказівку на зменшення бойових дій з боку сепаратистів на Донбасі, проте вона або вже скасовано, або може бути якимось чином скасована.

"Чому? Кремль зараз знаходиться в цікавому глухому куті. З одного боку, зрозуміло, що для росіян дуже важливо провести цей захід з тим, щоб заманити якомога більше представників західних країн. Кремлю потрібно показати, що Росія – відкрита країна, що насправді на Заході її люблять і так далі. У політичному плані проведення цього чемпіонату має для них архіважливе значення... За логікою, Кремль якраз повинен давати вказівки на деескалацію, як це було під час виборів президента РФ в березні, щоб дотримувався якийсь режим тиші , а обстрілів було якомога менше", - підкреслює нардеп.

З цією ж метою проводяться і заходи щодо забезпечення безпеки на кордоні Росії з ОРДЛО: обмеження пересування рейсових автобусів, зведення там різних споруд та інше.

"З іншого боку, сильно розкручується карта того, що Україна може скористатися ЧС-2018 і почати силову операцію на Донбасі.Якраз до цього в Москві й прив'язують переформатування АТО в ООС незадовго до ЧС-2018. У Кремлі явно стоять на роздоріжжі: з одного боку, їм треба, на їхню думку, завдавати якісь "превентивні удари", щоб не допустити цієї міфічної широкомасштабної наступальної операції зі сторони ЗСУ", - зазначає Тимчук.

На думку нардепа, складно сказати, що вирішать з цього приводу в російському керівництві.

"Наразі ми бачимо, що вони зберігають градус напруженості, хоча певна деескалація все-таки спостерігається. Важко сказати, що вирішать у Кремлі: зривати міфічний наступ ЗСУ або зображати безпеку", - резюмує він.

Детальніше про плани Кремля і перспективи конфлікту на Донбасі читайте в інтерв'ю "Апострофа" з нардепом Дмитром Тимчуком: Кремль потрапив в цікавий тупик, на Донбасі у нього два сценарії.