RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Тітушки святкують: мережі схвилювали плани влади з приводу розслідування вбивств на Майдані

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, який займався справами Майдану, розформовують, що може спричинити за собою розпилення існуючих кримінальних проваджень.

Про це проінформували відразу кілька громадських діячів в Facebook.

Відзначається, що журналістка Ольга Худецька написала, що вже є проект наказу голови ГПУ Юрія Луценка про розформування Департаменту спецрозслідувань, і очікується, що він підпише документ вже найближчим часом. Також Генпрокуратура проводить з цього питання закриті наради, на які не запрошує керівництво Департаменту.

Так, прокурори і слідчі будуть розподілені по різних структурах, через що стане неможливим обмін інформацією між групами, що розслідують різні справи.

"Прогноз - розпорошення, розсіяння існуючих справ, через пєнь-колоду доведення до якогось результату (або недоведення) їх в судах. Ніяких нових справ по існуючим фігурантам, ніяких нормальних розслідувань по ще нерозслідуваним епізодам, ніяких нових епізодів не буде. Ніякого анонсування судів, запобіжних заходів, звітування про передачу до суду тих чи інших справ, інформування про нові підозри і решти відкритостей теж не буде. Мусора і тітушки святкують", - підкреслила Худецька.

Нардеп Мустафа Найєм додав, що Генпрокурор фактично підтвердив дану інформацію, аргументувавши реорганізацію департаменту необхідністю поділу функцій слідства та процесуального керівництва.

"Насправді результатом поділу прокурорських і слідчих функцій стало створення Державного бюро розслідувань, чого Конституція вимагала ще з 1997 року. Формально ДБР вже існує, але по факту ще не працює. Бюро було створено на папері ще восени минулого року, і з тих пір жоден підрозділ в ГПУ не було розформовано та поділено на процесуальних керівників і слідчих, - підкреслив Найєм. - Штучний ж поділ в рамках одного органу - це імітація. Незалежність слідчих і прокурорів забезпечується керівництвом підрозділу, а на вищому рівні - вами. За цією логікою ГПУ два роки порушувало закон, і це мало кого турбувало. Наприклад, незрозуміло як Генпрокурор має намір вступити з Головною військовою прокуратурою, де функції керівника прокурорів і слідчих суміщені в одній особі".

У той же час, адвокат Євгенія Закревська окреслила кілька важливих питань, які виникають з розформуванням Департаменту спецрозслідувань ГПУ: "Скільки слідчих продовжать займатися справами Майдану (і тільки ними)? Хто ними буде керувати? Скільки процкерів будуть вести справи Майдану в суді і на досудовому розслідуванні (і тільки їх)? І хто ними буде керувати? Яке "покращення" ви очікуєте від такої трансформації? Які результати у попереднього геніального розтерзання департаменту?", - написала вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про нових важливих свідків у справі розслідування вбивств на Майдані.