RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Як кримчанам "відкосити" від служби в армії Путіна: 5 порад

Існують юридичні лазівки, завдяки яким кримчани зможуть "відкосити" від служби в російській армії.

Відповідними порадами поділилися з "Апострофом" правові експерти.

1. Не отримувати російський паспорт.

"Якщо ви не отримаєте російський паспорт, який незаконно роздає Росія на окупованих територіях, відповідно, ніхто вас не буде призивати, - пояснює "Апострофу" аналітик "Кримської правозахисної групи" Олександр Сєдов. - Про це молодим людям потрібно думати заздалегідь, але це найбільш надійний метод".

2. Не ставати на облік у військкомат.

"Або якщо людина вже стоїть, то знятися з обліку перед призовом, - додає Сєдов. - Для цього достатньо принести відповідний лист до військкомату з проханням знятися з обліку у зв'язку зі зміною місця проживання і вказати будь-яке інше місце проживання. Якщо за ухиляння від служби за російськими законами загрожує кримінальна відповідальність, то непостановка на облік - це адміністративна стаття і 500 рублів штрафу".

Правда, такий лайфхак не зовсім підійде тим хлопцям, які хочуть працювати офіційно, адже, як правило, російські роботодавці цікавляться у претендентів документами з військкомату.

3. Захворіти і піти до суду.

"Потрібно зібрати всі можливі довідки з лікарень, історію своїх хронічних захворювань і принести на медкомісію. У разі якщо лікар медкомісії все одно прийме рішення про придатність, можна звернутися до суду з вимогою визнати таке рішення недійсним. Судовий процес буде тягнутися досить довго, а поки не прийнято рішення суду, рішення про придатність не набуде чинності. Але навіть якщо суд першої інстанції програний, можна подавати на апеляцію, і поки пройдуть всі ці суди, призовна кампанія вже давно закінчиться, і рішення про придатність в тій призовній кампанії буде недійсним", - зазначає Олександр Сєдов.

4. Піти на альтернативну службу.

"Не ідеальний варіант, але людина, принаймні, не буде тримати в руках зброю, - додає Олександр Сєдов. - Для цього досить заявити, що переконання не дозволяють тримати в руках зброю. За російськими законами ніяких доказів людина надавати не повинна - досить публічної заяви. Робити це краще до початку призовної кампанії. Правда, військкомати нехтують законами. Наприклад, у Бахчисараї був випадок, коли хлопець заявив, що відносить себе до свідків Єгови, але воєнкоми вимагали довідки з релігійної організації, свідчення сусідів, родичів, які б підтвердили його слова".

5. Виїхати на територію вільної України.

"Поки людину не оголошено в розшук, вона може спокійно перетинати адміністративний кордон із Кримом. Але якщо людина вже отримала повістку, розписалася про отримання і не з'явилася до військкомату, це може бути розглянуто як ухилення, і в подальшому таку людину оголосять у розшук", - резюмував експерт.

Більш детально про те, як не стати окупантом в Криму читайте в матеріалі "Апострофа": Призов окупантів: як кримчанам не потрапити в російську армію.